MNGSZ Mesterek vacsorája

2015. április végén rendezte meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség a Mesterek vacsoráját Debrecenben. Erre a rendezvényre az MNGSZ és a KÖZSZÖV együttműködése révén, meghívást kaptunk.

A díszvacsorán  nyolcszemélyes körasztaloknál foglalhattunk helyet és a felszolgálók tükör-tálalással hozták ki az ételeket. A vacsorán több fogást kóstolhattunk végig, a hozzá illő borokkal. A fogások között pont annyi időt hagytak, mely által lehetőség volt arra, hogy az elfogyasztott étel ízét sikerüljön „megemészteni”.

Érkezéskor az asztalra terítve fogadta a vendégeket a „Mini magvas cipó, medvehagymás fűszervaj, sonkaszivar, ropogós bőrke.”

A tálalás nagyon szép volt, de ekkor még talán nem volt érezhető, hogy egy mestervacsorán vagyunk. Az ételek egy átlagos fogadás vendégvárójára hasonlítottak. A mellé felszolgált Juhász Testvérek Pincészetéből levő Gyöngybor 2014-es, kiváló választás volt.

Hideg előétel

Első felszolgált étel „Házilag marinált lazacfilé, tintahalas pirítóssal, bió salátacsokorral, gránátalmás balzsamecet krémmel Füstölt lazac „tatár” zöldspárga mousse-szal, vízitormás lilaburgonyával.”

Jó pár éve divatos a tálalásnál bizonyos mártásokat, önteteket pöttyökben, vagy a tálalt étel alatt széthúzva tálalni. Ennek az arányát nehéz eltalálni, mert ha keveset teszünk fel ezekből a tányérra, akkor az étel száraz lesz vagy elveszítheti azt az íz világot, melyet az alkotója elképzelt. Itt már érezhető volt, hogy a menüsort a jövő mesterei készítették. Megfelelő volt az arány és minden falathoz elég volt a tányéron található öntet.

Mellé Fáncsi-hegyi Pince, Irsai Olvér 2014-es fehérborát szolgálták fel.

Leves

„Gyömbéres zöldborsópüré-leves, petrezselyem olajjal grillezett kecskesajttal, tavaszi vitamin tekerccsel, mungó csírával.”

Talán ez volt az az étel a mestervizsga díszvacsorán, aminek a tálalása számomra kifejezetten egyedi és különleges volt. A mélytányért helyezték ki a vendégek elé, melyben már benne voltak a darabos összetevők és ezeket öntötték fel tükörfelszolgálással a felszolgálók. A benne található gyömbéres zöldpüré nagyon kellemes íz harmóniát adott, a pont megfelelőre grillezett kecskesajt pedig remekül egészítette ki a levest és a tavaszi vitamin tekercs, mely először érdekesnek tűnt, kiváló választás volt betétként.

Meleg előétel

„Rozé kacsamell sós-diós metélttel, almapürével, vajas pecsenyelével.”

A fényképen látható, hogy az étel tálalása nagyon esztétikusra sikerült. Az almapüré a vajas pecsenyelé, a kacsamell és a sós-diós metélt egy váratlanul kellemes meglepetést okozott a kóstolás után.

Az elmúlt négy fogás után egy sorbet-et szolgáltak fel (nitro gin tonic sorbet), mely hideg kesernyés ízeivel megnyugtatta az ember gyomrát és az utána eltelt 20 perc szünetet mindenki kényelmesen eltölthette.

Főétel

„Borjúszegy libamájjal töltve, bébi zöldségekkel, csicsóka krémmel

Medvehagymás borjúláb – ropogós tárkonyos espumával.”

A felszolgált főételen látszott, hogy a vendéglátó szakma csúcs gasztronómusai készítették el, ami a leginkább kiemelhető, a különböző textúrák főzési, sütési és párolási idejének a remek betartása.

Mellé Tóth Ferenc – Egri Borvár, Egri Kadarka Siller 2014-es, ez a kellemes Siller bor kiválóan illett a főétel mellé.

Desszert

„Csokoládé variációk, eper textúrákkal.”

A desszert laza könnyűsége, a mellette lévő eper variációnak köszönhetően remek befejezése volt a mesterek vacsorájának.

Mellé Simon Pincészet, Egri Kékportugál 2013-as.