• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Regionális Szakmai Nap Jászberény - összefoglaló

Regionális Szakmai Nap Jászberény - összefoglaló

A KÖZSZÖV 2015. szeptember 17-én Jászberényben a Déryné Rendezvényházban tartotta regionális szakmai konferenciáját. 14 kiállítónk volt, a résztvevők száma meghaladta a 100 főt.

Rózsás Anikó elnök megnyitójában bemutatta a - Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségét, ismertette az elmúlt időszak munkáját, feladatait. Kitért az OKÉS szakácsverseny sikeres lebonyolítására, elmondta, hogy szövetségünk iránt egyre nagyobb a figyelem, szakmai elismertségünk folyamatosan növekszik.

Smidné Vereb Julianna KÖZSZÖV alelnök köszöntötte a résztvevőket, és megköszönte a szervezőknek aktív részvételüket.

Elsőként Miháldy Kinga az OGYI - OÉTI dietetikusa, témája „A közétkeztetés helyzete a menzafelmérések tükrében” volt. A magyar lakosság közel 2/3-a túlsúlyos, vagy elhízott, melyben kiemelt szerepe van a táplálkozásnak. Kockázati tényezők a magas só, telített zsírok transzzsírok és cukor, valamint az alacsony zöldség, gyümölcsfogyasztás. Egészséges táplálkozással egészségünk meghosszabbítható lenne. Ismertette a 2013-as menza felmérés eredményét, majd beszélt a 2015-ben bevezetendő 37/2014. számú EMMI rendelet szükségességéről, egyes pontjairól. Kiemelte a só bevitel csökkentésének jelentőségét, a megfelelő folyadékfogyasztás szükségességét, az ételek kalcium tartalmának fontosságát. Felhívta a figyelmet a közétkeztetésben készült ételek megfelelő színvonalára, a diétás étkeztetés fontosságára, a beszállítók által szállított alapanyagok minőségére. Beszélt a konyhákon biztosítandó személyi feltételek fontosságáról, az étkeztetők felelősségről.

Dr. Tátrai-Németh Katalin a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar tanszékvezetője a 37/2014. számú EMMI rendeletnek megfelelő étlapszerkesztésről beszélt. Bevezetőjében elmondta, hogy szemléletváltásra van szükség, mind a szakemberek, a pedagógusok, mind a szülők és gyerekek körében, csak akkor tudjuk elérni célunkat, hogy a mai gyerekekből egészséges felnőttek legyenek. Ismertette az étlaptervezés főbb szabályait, a formai, tartalmi követelményeket. Bemutatott egy tervezést segítő sablont, melyben heti formátumban meghatározzuk az ételféleségek fő alapanyag összetevőit, formáját. Ebbe a vázba tervezzük bele a konkrét ételeket, először az ebédet, főételeket, húsokat, leveseket, utóételeket, majd 1 a vacsora, reggeli ételeit tervezzük meg. Figyelni kell az egyes ételsorokban az ételek sorrendjére, az íz, szín, halmazállapot összhangjára a tápanyagértékek betartására. Végül az étlapok önellenőrzésére hívta fel a figyelmet.

A szünetekben lehetőség volt támogatóink és kiállítók termékeinek megtekintésére, konzultációkra, beszélgetésekre.

Kubányi Jolán Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke előadásában először a legújabb magyarországi felmérésről beszélt, mely szerint 2014-ben a lakosság 65%-a túlsúlyos, vagy elhízott, és ezt a tendenciát fontos megállítani, melyhez az egészséges közétkeztetés is hozzájárul. Megtanultuk mi a táplálék allergia és intolerancia közti különbség, mik az allergia tünetei, milyen allergiák vannak. Képet kaptunk a leggyakrabban előforduló diétákról, a tejfehérje mentes, a laktóz, a tojás, a glutén, a szója mentes diétákról. Elmondta, hogy a közétkeztetőnek milyen diétatípusokat kell biztosítani, szakorvosi igazolás alapján. Az elnök asszony külön felhívta a figyelmet a diabeteses gyerekek diétájának fontosságára, mert a gyerekek körében ijesztően nő a 2. típusú diabetesek száma.

A Hungast Csoport Üzletfejlesztési Igazgatója és Gasztronómiai vezetője Páger Zsolt és Végh Tamás az EMMI rendelet gyakorlati megvalósításának tapasztalatairól számoltak be. A rendelet alapjaiban jó, de sajnos vannak gyengeségei, hiányosságai. A fogyasztóknak, a rendeletnek és a saját pénztárcánknak is meg kell felelni. A két előadó részletesen ismertette a jogszabály azon pontjait, ahol nehézségek merültek fel a betarthatóság és a gyakorlati megvalósíthatóság között. Felhívták a figyelmet az ellentmondásokra, valamit utánanéztek azoknak a jogszabályoknak is, amelyekre az EMMI rendelet kapcsán szükséges lehet hivatkozni. Ötleteket kaptunk a sótartalom csökkentésének lehetőségeire, megtudtuk milyen színezékeket nem használhatunk, milyen tájékoztatási kötelezettségeink vannak. Az óvodás korosztálynál a sótartalom betartása nem lehetséges, mivel az élelmiszeripar által gyártott termékek sótartalma teljesen elviszi az ebédhez felhasználható só mennyiséget.

Borókné Tömösváry Lilla dietetikus előadásában arról beszélt, hogyan tudjuk majd elfogadtatni a gyerekekkel és szüleikkel az új rendeletnek megfelelő étkezést, a több tejet, gyümölcsöt, halat, és a kevesebb sót. Figyelni kell a gyerekek tányérját, és ha szükséges változtatni kell az étel elkészítésén, ízesítésén. Felhívta a figyelmet az oktatás jelentőségére, a konyhai dolgozók felelősségére. Fontosnak tartotta a szülők és pedagógusok megnyerését, akiknek részletesen el kell magyarázni az új rendelet fontosságát. Ötleteket adott a gyerekekkel való kommunikációra, figyelemfelhívásra. Csak kitartó munkával, finom, jó ízű ételekkel, egészségneveléssel érhetünk el eredményt, hogy a ma gyerekeiből egészségtudatos a saját életükért, egészségükért felelősséget vállaló felnőttek váljanak, melyhez az élelmezésvezetőknek, is hozzá kell járulniuk.

A program sorsolással zárult, ahol a kiállítók, támogatóink által adományozott ajándékcsomagok kerültek kisorsolásra, melyeket ezúttal is köszönünk.

Ezúton is köszönjük kiállítóink segítségét!

 


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs