• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Budapesti Regionális Szakmai Nap - Asztalos István írása

Budapesti Regionális Szakmai Nap - Asztalos István írása

2015. október 08.-án tartotta meg, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Regionális Szakmai Napját Budapesten, a Péterfy Sándor úti Kórházban.

KÖZSZÖV gyűlés: Minek tartsunk életben egy betarthatatlan rendeletet?

2015. október 08.-án megtartotta a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a Regionális Szakmai Napját Budapesten, a Péterfy Sándor úti Kórházban.

A szakmai napra vélhetően többen érkeztek, mint amit a szervezők vártak, ugyanis a Kórház tanácstermében hamar elfogytak a helyek.

A megjelenteket Rózsás Anikó a KÖZSZÖV elnöke köszöntötte, valamint ismertette a napi programot. Az előadásokat Zoltai Anna (NÉBIH) kezdte, melyben ismertette a közétkeztetés minősítésének kidolgozása és a jelenlegi tesztidőszak során gyűjtött tapasztalatait. Itt többen felszólaltak, akik már átestek ilyen minősítésen, és üdvözölték a rendszert.

Ezután következett a várva várt téma, melyet Miháldy Kinga (Dietetikus - OGYI-OETI) előadásában hallgathattunk meg. Prezentált számtalan táblázatot, mellyel igyekezett az OÉTI álláspontját bizonygatni, azonban az előadást követő kérdések áradata már őt is zavarba hozta.

Bevallom, nem lehetett kellemes a részvétel a számára, még akkor sem, ha nem az ő személyes véleményét kellett az érdeklődők előtt felvállalnia. Mindenesetre jól állta a sarat és a szűnni nem akaró kérdésáradatot.

Azonban volt egy pont, ami újságírói szempontból épp úgy érdekes lehetett, mint szakmai oldalról nézve, így amikor lehetőségem volt meg is kérdeztem ezt.

  • Kedves Kinga, a kérdésem újságíróként, általában a dolgok gyökerét keresve arra vonatkozna, hogy miért tartunk életben egy olyan rendeletet, amelyet ön is, az előadása utáni kérdések során elismert, hogy a kisgyermekeknek megszabott sómennyiség tarthatatlan, azaz a rendelet nem betartható?
  • Ezt tessék me*gkérdezni az ÉFOSZ-tól (Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége, azaz az élelmiszergyártók/a szerk.), akik jó néhány éve vállalták, hogy a rendelet bevezetéséig csökkentik termékeikben a sómennyiséget. Nos, ezt idáig nem tették meg.
  • Ha nem csökkentették a sómennyiséget és önök ezt tudják, akkor miért vezettek be egy olyan rendeletet, amiről tudható volt, hogy problémás lesz, hiszen nem áll rendelkezésre a háttéripar, hogy az valóban alkalmazható legyen. Ez nekem kicsit olybá tűnik, mintha a közétkeztetőkön akarnák elverni a port az élelmiszer feldolgozók helyett. Jól látom?
  • ....

A cikk folytatása itt olvasható.

Forrás: Oldalas Magazin

 


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs