• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regionális Szakmai Nap Szombathely - Összefoglaló

A KÖZSZÖV 2015. március 19-én, Szombathelyen a Claudius Hotelben tartotta regionális szakmai konferenciáját. Az elegáns környezetben megrendezett esemény iránt igen nagy volt az érdeklődés, a résztvevők száma meghaladta a 100 főt

Rózsás Anikó elnök megnyitójában bemutatta a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségét, ismertette az elmúlt időszak munkáját, feladatait.

Kitért az OKÉS szakácsverseny sikeres lebonyolítására, elmondta, hogy szövetségünk iránt egyre nagyobb a figyelem, szakmai elismertségünk folyamatosan növekszik.

Elsőként Dr. Gyánó Gabriella Járási tiszti főorvos (Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal) beszélt az új közétkeztetési rendeletről, az előzményekről, a közétkeztetők feladatairól, a hatóság szemszögéből fontos szabályok betartásáról. Cél, hogy csökkentsük a táplálkozási eredetű megbetegedéseket. Összefoglalta a betartandó rendelet fontosabb pontjait, kitért az ellenőrzésre, valamint a bírságolásra is.

Miháldy Kinga az OÉTI osztályvezetőjének témája „ A közétkeztetés helyzete a menzafelmérések tükrében” volt. A magyar lakosság közel 2/3-a túlsúlyos, vagy elhízott, melyben kiemelt szerepe van a táplálkozásnak. Kockázati tényezők a magas só, telített zsírok, transzzsírok és cukor, valamint az alacsony zöldség, és gyümölcsfogyasztás. Egészséges táplálkozással életünk meghosszabbítható lenne. Ismertette a 2013-as menza felmérés eredményét, majd beszélt a 2015-ben bevezetett 37/2014. számú EMMI rendelet szükségességéről, egyes pontjairól. Kiemelte a só bevitel csökkentésének jelentőségét, a megfelelő folyadékfogyasztás szükségességét, az ételek kalcium tartalmának fontosságát. Felhívta a figyelmet a közétkeztetésben készült ételek megfelelő színvonalára, a diétás étkeztetés fontosságára, a beszállítók által szállított alapanyagok minőségére. Szólt a konyhákon biztosítandó személyi feltételek fontosságáról, az étkeztetők felelősségről.

A szünetekben lehetőség volt támogatóink és kiállítók termékeinek megtekintésére, konzultációkra, beszélgetésekre.

Feigl Edit kínálatfejlesztési menedzser az „Étlapszerkesztés, a hatályos jogszabályok ismeretében:” témájú előadásában elmondta, miért volt szükség a rendelet bevezetésére, részletesen ismertette annak előírásait, az étrendtervezési szabályokat, az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket, a naponta biztosítandó élelmiszereket, a tiltó listán lévőket, a felhasználási előírásokat. Tanácsokat adott a gyakorlatban történő alkalmazásra, és felhívta a figyelmet a nehézségekre. Biztatott mindenkit, hogy alaposan készüljön fel, kezdje el a rendeletnek megfelelő étlapok elkészítését, mire az teljes körűen hatályba lép, már a rendelkezéseknek megfelelő étlappal tudjon indulni.

Dr. Böröcz Lajos VIMOSZ főtitkár kitekintést adott az európai közétkeztetés helyzetéről, szabályozásáról, tájékoztatott a közétkeztetést érintő aktuális európai témákról. Ennek keretében beszélt a közbeszerzésekre vonatkozó e-számlázás bevezetéséről, az ÁFA szabályozásról, az élelmiszerek ellenőrzésről, a minőségi alapanyagokról, a hiány szakmákról, a szakképzésekről. Kiemelte a humán tőke jelentőségét, és az érdekegyeztetés fontosságát. Érintette az aktuális feladataikat, lobbiznak, hogy 300 Ft alatt ne legyen étkezési norma, a szakmai képzések csak olyan helyen lehessenek, ahol mesterektől tanulhatnak a diákok.

A szünet után Borókné Tömösváry Lilla dietetikus előadásában arról szólt, hogyan tudjuk majd elfogadtatni a gyerekekkel és szüleikkel az új rendeletnek megfelelő étkezést, a több tejet, gyümölcsöt, halat, és a kevesebb sót. Figyelni kell a gyerekek tányérját, és ha szükséges változtatni kell az étel elkészítésén, ízesítésén. Felhívta a figyelmet az oktatás jelentőségére, a konyhai dolgozók felelősségére. Fontosnak tartotta a szülők és pedagógusok megnyerését, akiknek részletesen el kell magyarázni az új rendelet fontosságát. Ötleteket adott a gyerekekkel való kommunikációra, figyelemfelhívásra. Csak kitartó munkával, finom, jó ízű ételekkel, egészségneveléssel érhetünk el eredményt, hogy a ma gyerekeiből egészségtudatos, a saját életükért, egészségükért felelősséget vállaló felnőttek váljanak, melyhez az élelmezésvezetőknek is hozzá kell járulniuk.

Némedi József világ-Európa bajnoki ezüstérmes mesterszakács, az ÉTREND elnöke az egészséges magyar konyháról beszélt. Színes előadásában gyakorlati főzési ötleteket adott, hogyan lehet kiváltani intenzívebb fűszerezéssel a sót, milyen praktikákkal tudunk több tejet felhasználni. Pl, a tízóraira és uzsonnára adható zöldségkrémek a kalcium bevitelt fokozni tudják. A magasabb rosttartalom érdekében elő kell venni a régi új alapanyagokat, a hajdinát, kölest, árpagyöngyöt. Ő is felhívta a figyelmet, a beszállítók megnyerése, mennyire fontos, hogy alacsonyabb zsír és só tartalmú alapanyagokat szállítsanak.

Végül három rövid kiállítói előadást hallhattunk.

Szikora Péter séf, dietetikus az Unilever Foods Zrt - től a hazai termékek és a só mentes professzionális alapanyagok használatáról tartott beszámolót.  Árkovics Edit kereskedelmi képviseletvezető érdekes előadásban mutatta be a Gyermelyi Zrt - t, és termékeit. Végül a Pannontej Zrt. képviselője felhívta figyelmünket a „Sajtmester” márkájú termékekre, amelyek kalciummal dúsított és csökkentett sótartalommal készülnek.

A program sorsolással zárult, ahol a kiállítók, támogatóink által adományozott ajándékcsomagok kerültek kisorsolásra, melyeket ezúttal is köszönünk.

Az ebéd nagyon finom volt, reformfogásokkal méltó befejezése volt az előadásokban elhangzott egészséges táplálkozás fontosságát hirdetőknek, és résztvevőknek, melyet ezúttal is megköszönünk az ELAMEN Zrt. munkatársainak. A termet az Egerszeghús Kft. biztosította részünkre.

12 kiállítónk volt, akik támogatták szövetségünket, köszönjük segítségüket!

Az eseményről a Szombathelyi TV is beszámolt, itt tekinthető meg.

 


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs