• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regionális Szakmai Nap Hatvan - Összefoglaló

Rózsás Anikó elnök megnyitójában bemutatta a - Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségét, ismertette az elmúlt időszak munkáját, feladatait.

Lestyán Balázs alpolgármester úr köszöntőjében elmondta, nagy felelősség az étkeztetés, mert ha jó, az természetes, senki nem dicséri, de ha baj van, arról mindenki tud. A hatvani közétkeztetés ellátását jónak ítélte, megköszönte az áldozatos munkát, és eredményes tanácskozást kívánt.

Smidné Vereb Julianna KÖZSZÖV alelnök köszöntötte a résztvevőket, és megköszönte a szervezőknek aktív részvételüket.

 

Elsőként Miháldy Kinga az OÉTI mb. osztályvezető témája „A közétkeztetés helyzete a menzafelmérések tükrében” volt. A magyar lakosság közel 2/3-a túlsúlyos, vagy elhízott, melyben kiemelt szerepe van a táplálkozásnak. Kockázati tényezők a magas só, telített zsírok transzzsírok és cukor, valamint az alacsony zöldség, gyümölcsfogyasztás. Egészséges táplálkozással egészségünk meghosszabbítható lenne. Ismertette a 2013-as menza felmérés eredményét, majd beszélt a 2015-ben bevezetendő 37/2014. számú EMMI rendelet egyes pontjairól. Kiemelte a só bevitel csökkentésének jelentőségét, a megfelelő folyadékfogyasztás szükségességét, az ételek kalcium tartalmának fontosságát. Felhívta a figyelmet a közétkeztetésben készült ételek megfelelő színvonalára, a diétás étkeztetés fontosságára, a beszállítók által szállított alapanyagok minőségére. Beszélt a konyhákon biztosítandó személyi feltételek fontosságáról, az étkeztetők felelősségről.

Feigl Edit kínálatfejlesztési menedzser témája az „Étlapszerkesztés, a 37/2014. számú EMMI. rendelet tükrében” témájú előadásában elmondta miért volt szükség a rendelet bevezetésére, részletesen ismertette annak előírásait, az étrendtervezési szabályokat, az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket, a naponta biztosítandó élelmiszereket, a felhasználási előírásokat, a tiltó listán lévőket. Felhívta a figyelmet a rendelet ellentmondásaira is.

A két előadás kapcsán az előadókhoz záporoztak a kérdések, és heves szakmai viták alakultak ki.

A szünetekben lehetőség volt támogatóink és kiállítók termékeinek megtekintésére, konzultációkra, beszélgetésekre.

A szünet után Dr. Biró Lajos, a Nutri Comp. Bt. táplálkozási-egészségügyi szakértője, az EMMI rendelet ellenőrzési szempontjait ismertette számítástechnikai oldalról. A Nutri Comp tápanyagszámító szoftver az étkeztető számára hatékony munkaeszköz, rendszeresen frissített nyersanyag adatbázist, recepteket, minta étlapokat tartalmaz, és a rendelet változásait is nyomon követi. Allergének vonatkozásában információt ad a jelenlévő és a potenciálisan előfordulókról, korcsoportos receptgyűjteményt, 10 napos összesítést, elemzéseket tartalmaz. A gyártóknak pedig regisztrációs lehetősége van az adatbázisba bekerülni. Legújabb verzióját az OÉTI és MDOSZ szakemberei tesztelik. Együttműködnek a Quadro Byte Zrt.-vel, és más szoftver gyártókkal is. Égetően szükségesnek tarja egy központi, egységes élelmiszer összetevőket, allergéneket is tartalmazó, kormányzat, központi adatbak létrehozását.

A következő előadó Sipos Géza a Quadro Byte vezérigazgatója elmondta, cége több mint 25 éve van jelen az étkeztetési piacon, élelmezéseket támogató szoftverével. Felhasználói köre igen széleskörű, a kórházaktól a multi cégeken át, iskolák, szociális otthonok, üzemek, börtönök ezt a rendszert használják. Jól képzett, megbízható szakemberek, dietetikusok folyamatos fejlesztés, biztos informatikai háttér áll a felhasználók rendelkezésére. A QB program komplett termelésirányítási rendszert tartalmaz a tervezéstől a felhasználásig az étkeztetés valamennyi fázisát lefedi. Az új rendeletnek megfelelően komplett megoldást tud nyújtani, segíti a munkát, a rendeletnek megfelelő étlaptervezést. A jövőről is beszélt, amikor az irodánkból eltűnik a számítógép, és a „felhő”-be kerül, melynek előnye, hogy költséghatékony, bárhol rendelkezésre áll, adataink biztonságban vannak folyamatos informatikai felügyelet alatt.

Borókné Tömösváry Lilla dietetikus előadásában arról beszélt, hogyan tudjuk majd elfogadtatni a gyerekekkel és szüleikkel az új rendeletnek megfelelő étkezést, a több tejet, gyümölcsöt, halat, és a kevesebb sót. Figyelni kell a gyerekek tányérját, és ha szükséges változtatni kell az étel elkészítésén, ízesítésén. Felhívta a figyelmet az oktatás jelentőségére, a konyhai dolgozók felelősségére. Fontosnak tartotta a szülők és pedagógusok megnyerését, akiknek részletesen el kell magyarázni az új rendelet fontosságát, és azt, miben lesz ezen túl más az étkeztetés. Ötleteket adott a gyerekekkel való kommunikációra, figyelemfelhívásra. Hangsúlyozta, hogy csak kitartó munkával, finom, jó ízű ételekkel, egészségneveléssel érhetünk el eredményt, hogy a ma gyerekeiből egészségtudatos a saját életükért, egészségükért felelősséget vállaló felnőttek váljanak, melyhez az élelmezésvezetőknek, is hozzá kell járulniuk.

Némedi József világ-Európa bajnoki ezüstérmes mesterszakács, ÉTREND elnöke gyakorlati főzési ötleteket adott, hogyan lehet kiváltani intenzívebb fűszerezéssel a sót, milyen praktikákkal tudunk több tejet felhasználni, a tízóraira és uzsonnára adható zöldség krémek a kalcium bevitelt fokozni tudják. A magasabb rosttartalom érdekében elő kell venni a régi új alapanyagokat, a hajdinát, kölest, árpagyöngyöt. Ő is felhívta a figyelmet, a beszállítók megnyerése mennyire fontos, hogy alacsonyabb zsír és sótartalmú alapanyagokat szállítsanak.

Végül a Pannontej Zrt. képviselője mutatta be tej és sajt termékeit. Felhívta figyelmünket a „Sajtmester” márkájukra, mely kalciummal dúsított és csökkentett sótartalmú termékeket tartalmaz.

A programsorsolással zárult, ahol a kiállítók, támogatók által adományozott ajándékcsomagok kerültek kisorsolásra.

Az ebéd igazi reformfogásokkal méltó befejezése volt az előadásokban elhangzott egészséges táplálkozás fontosságát hirdetőknek, és résztvevőknek, melyet ezúttal is megköszönünk a Hatvani Közétkeztetési Kft. munkatársainak.

Ízelítőül a menükből:

Brokkoli krémleves pirított mandulával, Harcsapaprikás, Baconos csirkemell batyu, Zabpehely ropogós, Zöldséges kuszkusz, Csicseriborsó saláta, Sütőtökös házi rétes, Olasz céklakrémes piskóta tekercs, Zelleres és sárgarépakrémes joghurthab

A regionális rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, a résztvevők száma elérte a 100 főt.

Úgy gondolom, mindenki elégedetten, jó hangulatban, használható tudással távozhatott.

 


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs