• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Füles Mackó bölcsöde Balatonlelle

Füles Mackó bölcsöde Balatonlelle
Tölgyesi Ferencné, szakács
Kertes Noémi, szakács

Előétel:

Spenótkrémmel töltött tojás salátaágyon

Fules Macko bolcsode BalatonlelleK1

   Nyersanyag    Mennyiség (10 adagra)     Mennyiségi egység 
   spenót    0,6    kg
   tojás    10    db
   só    0,03    kg
   bors    0,01    kg
   majonéz    0,1    kg
   mustár    0,05    kg
   fokhagyma    0,02    kg
   szerecsendió    0,0025    kg
   koktélparadicsom    0,2    kg.
   zeller    0,2    kg
   ruccola    0,2    kg
   balzsamecet    0,01    l
   sárgarépa    0,05    kg
   kristálycukor    0,04    kg
   almaecet    0,05    l

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük (újra forrástól számított 10 percig). Hideg vízben lehűtjük. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többi levelet váltott vízben megmossuk, és lobogó, forró, sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és pépesítjük.

A tojásokat meghámozzuk, középen kettévágjuk. A sárgájukat ki vesszük, tálba rakjuk, majd össze turmixoljuk. A tojássárgájához hozzáadjuk a majonézt, mustárt, az áttört fokhagymát, sót, borsot, és a spenót krémet. Nyomózsákba tesszük, és a tojásfehérjébe csillag formában töltjük. Fedeles dobozba rakjuk, és tálalásig hűtőben tartjuk.

A sárgarépát, zellert julienne­-re, a koktélparadicsomot cikkekre vágjuk, a ruccola salátát elcsipkedjük. Az almaecetből, kristálycukorból és vízből salátalét készítünk. Salátaágyat készítünk, meglocsoljuk a salátalével.

A félretett spenótleveleket és két fél töltött tojást a tányérra helyezzük. Balzsamecettel díszítjük.

A megfőzött étel 100 g-jának tápanyag-értékei laboratóriumi mérés alapján​
 egy adag étel súlya (g/adag)   energia (kcal/kJ)   fehérje (g)   zsír (g)   szénhidrát (g)   Na (mg)   Ca (mg) 
111 95/400 7,4 6,8 1,3 191 48

Allergének: tojás, mustár

Főétel:

Túróval, medvehagymával töltött csirkecomb tejfölös kabátban, sárgarépás kölessel és mentás zöldborsómártással

Fules Macko bolcsode BalatonlelleK2

   Nyersanyag    Mennyiség (10 adagra)      Mennyiségi egység  
   csirkecomb filé    0,8    kg
   tehéntúró    0,25    kg
   medvehegyma    0,5    cs
   vöröshagyma    0,1    kg
   mustár    0,06    kg
   só    0,04    kg
   tejföl    0,7    kg
   margarin(sütő)    0,04    kg
   rizsliszt    0,12    kg
   fokhagyma    0,05    kg
   bors    0,012    kg
   olaj    0,52    l
   menta    0,1    cs
   zöldborsó    0,2    kg
   köles    0,25    kg
   sárgarépa    0,15    kg

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, lebőrözzük, majd kicsontozzuk. Fólia alatt kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A medvehagymát megmossuk, és apróra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk. A tehéntúrót a medvehagymával és a vöröshagymával összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal. Rákenjük a csirkecombokra, jó szorosan feltekerjük, és belehelyezzük a tepsibe úgy, hogy a hajtás az alján legyen.

A tejfölt kikeverjük a tojással, sóval, borssal, mustárral, aprított fokhagymával, az összepürésített medvehagymával és a rizsliszttel. Az öntettel befedjük a göngyölt húsokat, majd 200 °C­-on fólia alatt 30 percig, majd fólia nélkül 40 percig sütjük. A megsült húsokat kabáttal együtt kiemeljük a tepsiből, a megmaradt pecsenyelét beleöntjük egy kis lábosba, rizsliszttel sűrítjük.

A kölest forró olajon lábasban átpirítjuk, majd 1­-1,5-­szörös mennyiségű forró vízzel leöntjük, sóval ízesítjük, és fedő alatt pároljuk.

A zöldborsót olajon megfuttatjuk, majd rizsliszttel megszórjuk, ízesítjük sóval, borssal. Felengedjük, annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Mentával össze turmixoljuk. Ha túl sűrű a püré, további vizet adhatunk hozzá a kívánt állag eléréséig.

A töltött csirkecombokat kabáttal együtt rézsútosan kb. 3 cm­-es szeletekre vágjuk. Két szelet töltött húst a tányérra helyezünk, meglocsoljuk a pecsenyelével, mellé tálaljuk a kölest, ráhalmozzuk a julienne-­re vágott sült sárgarépa csíkokat. A zöldborsómártásból a hús és a köles köré a tányérra öntünk, a többit szószos tálban mellé tálaljuk.

A megfőzött étel 100 g-jának tápanyag-értékei laboratóriumi mérés alapján​
 egy adag étel súlya (g/adag)   energia (kcal/kJ)   fehérje (g)   zsír (g)   szénhidrát (g)   Na (mg)   Ca (mg) 
252,6  171/717 8,8 10,6 10,3 204 43

Allergének: tej, mustár

Desszert:

Csokoládéval töltött rizsfelfújt citrusokkal és erdeigyümölcs szósszal

Fules Macko bolcsode BalatonlelleK3

   Nyersanyag    Mennyiség (10 adagra)      Mennyiségi egység  
   tej    0,8    l
   rizs    0,17    kg
   margarin(sütő)    0,04    kg
   tojás    6    db
   vaníliás cukor    1    cs
   citrom    0,1    kg
   kristálycukor    0,15    kg
   erdeigyümölcs    0,2    kg
   narancs    0,1    kg
   kristálycukor    0,4    kg
   rizsliszt    0,005    kg
   lime    0,05    kg
   csokoládé    0,16    kg

Elkészítés:

A rizst megmossuk, majd a tejjel, kristálycukorral, vaníliás cukorral megfőzzük. A margarint a tojássárgájával, kristálycukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kihűlt rizshez. Ízesítjük citrom reszelt héjával, levével és a narancs levével.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a belekeverjük a rizses masszába, csokoládédarabokat teszünk bele. Margarinnal kikent tepsibe öntjük és 40-­50 percig 190°C­-os sütőben megsütjük.

A gyümölcsök egyik részének héját julienne­-re, a többi gyümölcsöt négyzet alakúra vágjuk.

A gyümölcs öntethez felteszünk 10 dkg kristálycukrot karamellizálni. Hozzáadunk 1 dl vizet, majd az erdeigyümölcsöt (fagyasztott állapotban). Kevés rizsliszttel meg szórjuk. 10 percig főzzük.

A formában sült rizsfelfújtat tányérra helyezzük. Citrusokkal díszítjük. Az erdeigyümölcs szószt mellé tálaljuk

A megfőzött étel 100 g-jának tápanyag-értékei laboratóriumi mérés alapján​
 egy adag étel súlya (g/adag)   energia (kcal/kJ)   fehérje (g)   zsír (g)   szénhidrát (g)   Na (mg)   Ca (mg) 
126,3 218/917 3,9 7,8 33 32 63

Allergének: tej, tojás

Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs