• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Páger Zsolt - Az étkezési idő társadalmi jelentősége

KÖZSZÖV A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) az elmúlt egy évben kutatást végzett „Étkezési kultúra hatása az egészséges táplálkozásra” címmel, 20 kérdést tartalmazó online és papír alapú kérdőív formájában, mely jelentős részét képezte az oktatási intézményekben az ebéd főétkezésre biztosított étkezési idő kérdése.

A kutatásban részt vevő közel 1.000 fő jelentős része (54%) a KÖZSZÖV tagjai közül kikerülő élelmezésvezető volt, de a megkérdezetti kör heterogenitását intézményvezetők, pedagógusok, szülők, dietetikusok is biztosították.

2.sz. ábra

2.sz. ábra

KÖZSZÖV kutatás – 1. kérdés

A válaszadók többsége úgy látja (lásd: 3.sz. ábra), hogy az el nem fogyasztott ételek, azaz a jelentős mennyiségű ételhulladék eredőjeként a nem megfelelő étkezési idő azonosítható.

3.sz. ábra

3.sz. ábra

KÖZSZÖV kutatás – 11. kérdés

4.sz. ábra

4.sz. ábra

KÖZSZÖV kutatás – 7. kérdés

A közétkeztetés igénybe vevő gyermekek 60%-ának (lásd: 4.sz. ábra) egy legfeljebb 25 perces szünetben („bruttó étkezési idő”) kell elfogyasztaniuk a számukra felszolgált ételeket. Ezen időintervallumban kell:

  • megközelíteniük az étkezőt,
  • sorban állniuk,
  • elfogadniuk a számukra felszolgált ételt,
  • helyet keresni az étkezőben,
  • elfogyasztani a legalább 63°C-os, meleg leves, főételt, desszertet, melynek tömege 600-700 gramm,
  • a szennyes edényt a megfelelő helyre elhelyezniük,
  • majd visszaérniük az osztályterembe a következő tanóra kezdetéig.

Ezzel szemben azt is ki kell emelni, hogy intézmények 11% meg tudja oldani, hogy ezen bruttó étkezési idő legalább 35 perc legyen.

A nettó étkezési idő oldaláról vizsgálva a kérdést (lásd: 5.sz. ábra), azaz, hogy mennyi ideje van a gyermekek az ebéd elfogyasztására, azt láthatjuk, hogy az esetek 50%-ában legfeljebb 15 perc áll rendelkezésre, de 18%-ban ez legfeljebb 10 perc. Ugyanakkor az intézmények egynegyede képes biztosítani, hogy az ebéd elfogyasztására rendelkezésre álló idő legalább 25 perc legyen.

5.sz. ábra

5.sz. ábra

KÖZSZÖV kutatás – 8. kérdés

A válaszadók egyöntetű válasza, hogy jelenleg biztosítottnál több időt kellene biztosítani az ebéd főétkezés elfogyasztására (lásd: 6.sz. ábra). A válaszadók 86%-a szerint legalább 20 perc nettó étkezési időt kellene biztosítani az ebéd elfogyasztására. Ezen belül 44%-uk szerint legalább 25 percet kellene erre biztosítani.

6.sz. ábra

6.sz. ábra

KÖZSZÖV kutatás – 9. kérdés

7.sz. ábra

7.sz. ábra

KÖZSZÖV kutatás – 10. kérdés

Kérdésként merül fel, hogyha a válaszadók szerint is növelni lenne szükséges az ebéd elfogyasztására szánt időt, ez miért nem valósul meg. A válaszadók több mint egyharmada nem tudja, hogy mi ennek az oka, a másik egyharmada szerint pedig az intézmény nem tudja megszervezni ennek lehetőségét.

A kutatás eredményeit elemezve azt kell megállapítanunk, hogy az esetek jelentős részében pusztán a szándék és a szabályozás hiánya az eredő oka annak, hogy a gyermekeknek ma a közétkeztetésben nem jut elegendő idő az ebédre felszolgált ételek elfogyasztására. A KÖZSZÖV álláspontja, hogy jogszabályi szintem lenne szükséges szabályozni, hogy 45 perc bruttó étkezési idő álljon rendelkezésre az ebéd főétkezés elfogyasztására, melyből 25-30 percet az asztalnál, étkezéssel tudnának eltölteni a gyermekek. Ezáltal nagyobb arányban fogyasztanák el a táplálkozás-egészségügyi rendelet elvárásainak megfelelően elkészített ételeket. Ennek hiányában azonban az ételek jelentős része hulladékként végzi és a gyermekek 1-2 óra elteltével ismét éhesek lesznek és a táplálkozás-egészségügyi rendelet által nem szabályozott, az egészséges táplálkozást kevésbé támogató ételeket fognak minden bizonnyal fogyasztani.

Páger Zsolt KÖZSZÖV alelnök

Kapcsolódó cikkek:


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs