• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Körösi-Szabó Zsolt - A halételek gyakorlati beillesztése az étkeztetésbe

A halételek gyakorlati beillesztése az étkeztetésbe

A halak élettani hatásai: gazdag vitamin tartalom (A, D, E, B1, B2, B12); magas ásványi anyag tartalom (kalcium, magnézium, vas, szelén, jód, cink, foszfor), melyek változhatnak a kor, etetés, etetési-tartási körülmények miatt. Magas Ώ 3 zsírsavakban (lazac, hering, tonhal, harcsa, ponty, angolna), könnyen emészthetőek, fehérje tartalmuk megegyezik a húséval.

Miért érdemes halat és halból készült termékeket fogyasztani? Az omega-3 zsírsavak segítik azegészséges koleszterinszint fenntartását, könnyen meg tudjuk emészteni. Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A terhesség utolsó szakaszában az omega-3 zsírsavak támogatják az embrió agyának fejlődését. Fogyasszunk heti háromszor zsíros halat, mint amilyen a makréla, a hering, a vajhal, szürkeharcsa vagy a lazac és megspórolhatjuk a szemüveg árát. Segíti azon agyi területek épségének megőrzését, amelyek a rövid távú memóriáért és a koncentrációs képességért felelősek. Erősíti az immunrendszert, véd a depresszió ellen, szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében.

A 2015-2016 évi adatok alapján a világ átlag halfogyasztása: 18.9 Kg/Fő évente, Európában 24,9 kg, Magyarországon pedig 2015-ben 5,8 Kg, 2016-ban 5,7Kg volt. A bajai lakosok átlag halfogyasztása: 40-45 kg Az átlaghús fogyasztás pedig évente 63,9 Kg

Az elmúlt években 15-17 ezer tonna étkezésre szánt halat termeltek, ennek 60%-a ponty. Az éves hal export 3500-4000 tonna/év, ez pontyból, busából, csukából, harcsából és süllőből tevődik össze. Év végén fogyasztjuk a legtöbb halat a halfogyasztás 30-35 %-át. (0%-ban pontyot fogyasztunk. A halra fordított vásárlás értéke Magyarországon évente 10-12 €/fő, az Uniós átlag 102€ / fő.

Édesvízi halfajta a cápaharcsa, és a tilápia, gyenge hal ízűek van, gyerekétkeztetésben közkedvelt. Szintén édesvízi az Afrikai harcsafilé,enyhe hal ízű, nem tartalmaz szálkát. Tengeri halfajta az Alaszka Pollock filé , tőkehal, fekete tőkehal, közepes hal ízű, fehér húsú halak. Különbözőképen lehet elkészíteni, roston, serpenyőben, kombi sütőben sütve, panírozott formákban, rakott  halételként, zöldséges, ragus, tokány ételnek, leves betétnek (halgaluska), halgulyásnak, halfasírtnak, halpástétomnak. A halféleségek jól alkalmazhatóak a közétkeztetésben. A technológiákon és a megszokott recepteken lehet változtatni, újításokat bevezetni. A harcot az iskolában kell elkezdeni, de a csatát az otthonokban kell megnyerni!

Körösi-Szabó Zsolt gasztronómiai tanácsadó, MIRBESZT Csoport

Kapcsolódó cikkek:


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs