• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KÖZSZÖV Regionális Szakmai Nap Pécs összefoglalója

A KÖZSZÖV 2018. szeptember 27.-én Pécsen, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ rendezvénytermében tartott regionális szakmai napot.

Rózsás Anikó elnök köszöntötte a résztvevőket, röviden beszámolt a KÖZSZÖV elmúlt időszakban végzett tevékenységéről.

Szente Ilona Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

A 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a hatóság szemszögéből

Bevezetőként ismertette 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet változásait, majd az ellenőrzéseket menetét.Ellenőrzéskor bekérik a dokumentációkat (étlap, nyersanyag-kiszabat, receptúra), a tápanyagszámítás – NutriComp Étrend 4. 0 programmal történik.Laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. Minden évben feladataik között szerepel a közétkeztetés ellenőrzése is. Ha hibát találnak, van lehetőség javításra. Első alkalommal figyelmeztetés van, második alkalommal egészségügyi bírságot szabnak ki.

Súlyos hibának minősül, ha a 1169/2011/EU rendelet előírásai szerinti allergén összetevők feltüntetése hiányzik, ha a só mennyiség meghaladja a rendeletben előírt értéket, ha a 14. §  szerint a nem felhasználható élelmiszerek előfordulnak, és ha a szakorvos által igazolt diétás étkeztetés nem megfelelő.

2016-ban 146 vizsgálatot végeztek, ebben az évben nem szabtak ki bírságot, 2017-ben 147 vizsgálatot volt a kiszabott bírság 150 ezer Ft volt.

Az ellenőrzések tapasztalata pozitív volt. Csökkent a magas sótartalmú kényelmi termékek felhasználása, javult a felhasznált alapanyagok minősége, gyakrabban fordul elő friss, szezonális zöldség, gyümölcs. Új köretek bevezetésére, pl. bulgur, kuszkusz, köles, hajdina is sor került. A konyhák kevesebb zsiradékot, cukrot használnak fel. Az adagolási útmutatók és adagoló eszközök megfelelőek. A pályázatoknak köszönhetően jelentősen javulnak a konyhatechnológiák, a tálalási feltételek. Az élelmezésvezetők hozzáállása pozitív, együttműködnek a hatósággal.

Leggyakoribbhibák: a receptúrák hiányosak, nem a rendeletben megadott mennyiségekkel kalkulálnak, az élelmiszerek megnevezése pontatlan, mennyiségük kevés, nem a ténylegesen felhasznált élelmiszer szerepel a kiszabásban, vagy a nyersanyag-kiszabatok nem a receptúrák alapján készülnek. Előfordul, hogy az Étlapokon feltüntetett tájékoztatás nem megfelelő. A tápanyagszámító programok sokszor nem megfelelőek, nem jó értékekkel számolnak, nincsenek allergén összetevők, nem pontos a sótartalom, vagy irreálisak a tápanyag értékek.Előfordul, hogy a zöldség-gyümölcs, a hal, az olajos magvak, tojás mennyiségekevés, a tej, tejtermékből származó Catartalom az előírtnak csak60-70%-a. Nem megfelelő a teljes őrlésű gabonából készült élelmiszer gyakorisága. Gyakrabban fordul elő tészta, finom pékáru, vagy bő zsírban sült étel. Étlap példákat kerültek bemutatásra.

Felhívta a figyelmet a receptúrák, nyers-anyagkiszabatok pontos elkészítésére, a sótartalom csökkentésére, a zöldség-gyümölcs, tej-, tejtermék teljes őrlésű gabonák gyakoriságának, mennyiségének a növelésére, új konyhatechnológia bevezetésére, a diéták biztosítására, az önellenőrzés fontosságára, a megfelelő tápanyagszámító szoftverek alkalmazására, a megfelelő tájékoztatásra, a személyi feltételek, a képzés fontosságára. Fontos a jó gyakorlatok bevezetése, a szülők, pedagógusok bevonásával.

Kapcsolódó cikkek:


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs