• +36-30 257-8454
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KÖZSZÖV Regionális Szakmai Nap Hatvan összefoglalója

A KÖZSZÖV 2019. február 27-én Hatvanban, a Grassalkovich Művelődési Házban tartotta regionális szakmai konferenciáját.
A program iránt nagy volt az érdeklődés, több, mint 100 fő vett részt.

Smidné Vereb Julianna KÖZSZÖV alelnöke nyitotta meg a konferenciát, üdvözölte a résztvevőket.

Horváth Richárd polgármester úr köszöntőjében elmondta, a hatvani közétkeztetéssel maximálisan elégedettek. A rendelet kapcsán voltak viták, de a cég kiállt magáért, a gyerekekért, és a rendeletet betartva biztosítja a jó minőségű közétkeztetést. Jó munkát, eredményes tanácskozást kívánt.

Tapasztalatok a táplálkozás-egészségügyi előírások ellenőrzése során
Varga Viktória, Horváthné Sári Anikó közegészségügyi-járványügyi szakügyintézők Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály

Az előadó ismertette az elmúlt időszak tapasztalatait, az ellenőrzés jó és rossz példáit sorolta. Céljuk, hogy az ellenőrzésekkel ne a hibákat keressék, hanem megfelelően segítsék az élelmezésvezetők munkáját.

Javaslatok az iskolai közétkeztetés további javítására

Zentai Andrea osztályvezető Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
A rendelet 2015-ös bevezetése óta sokat javult a közétkeztetés helyzete. A rendelet hatására az elmúlt években nőtt az általános iskolákban a zöldség-gyümölcs felhasználás, a gyerekek 82 %-a naponta friss zöldséget, gyümölcsöt kap. Tavaly az iskolák háromnegyedében biztosítottak naponta tejtermékeket. Az Európai Unió Iskolatej-programjához 2017-ben már az iskolák 70 %-a csatlakozott. Az Iskolák majd háromnegyede tudta biztosítani naponta a tej/tejterméket, és a hozzáadott cukor mennyisége is pozitívan változott. Az élelmezésvezetőknek nehézséget jelentett a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak előírt gyakoriságának biztosítása. A halételek gyakorisága sem volt mindig biztosítva 10 élelmezési naponként. Az OGYEI célja, hogy segítsen a közétkeztetőknek, pedagógusoknak és a szülőknek, hogyan tudják elfogadtatni a gyermekekkel a megváltozott iskolai étkeztetést.

Érzékszervi minősítések, közétkeztetésből vett ebéd menüsorok érzékszervi vizsgálatának eredményei alapján
Horváthné Wind Bernadett bírálatvezető, NÉBIH ÉTBI

A mintavételezés szigorú szabályok szerint történik. 2013-óta zajlik mintavételezés a NÉBIH laboratóriumokban. 2015 óta van mobil vizsgáló állomás. 2017-ben kidolgoztak egy 20 pontos súlyzófaktoros érzékszervi bírálati rendszert, ahol az összpontszámok alapján minőségi kategóriákba sorolással történik a fogások és menüsorok minősítése.
A bírálatokat 3-6 fős képzett érzékszervi bíráló bizottság meghatározott szempont szerint végzi, ezért kell a menüféleségekből 3 adagot biztosítani. A minta ne legyen se több, se kevesebb, mint ami az adagolási útmutató szerinti kiadásra kerülne. Felsorolta a leggyakrabban előforduló hibákat. Lehet az étel biztonságos, a legjobb alapanyagokból is készülhet, de ha nem elég finom, ízletes, és nem megfelelőek a fogyasztás körülményei, az ételt nem fogják elfogyasztani. A drága pénzen előállított ételből moslék lesz, és a gyermek éhen marad.

Közétkeztetés a néprajzkutató szemével
Báti Anikó néprajzkutató MTA BTK Néprajztudományi Intézet

A böjt története Magyarországon az egyháztörténet részeként alakult. Böjti napok a helyi szokásrend szerint változtak, minden hét péntek, szombat, szerda voltak a böjti napok. Negyed évente Kántor böjt, majd 40 napos böjt, farsang után az egyházi ünnepeket megelőzően, advent idején. A böjt alá eső élelmiszerek köre széles, minden állati eredetű élelmiszert magába foglal. 1611-ben Magyarország engedélyt kért a pápától a tojás és a tejtermék fogyasztására. A 19. század folyamán folyamatosan csökkent a böjti napok száma 1906-ban pápai leiratban a hús fogyasztás tilalma minden péntek hamvazó szerda utolsó három napja, a három Vigília idején. 1966-ban a pápai döntés nyomán megszűnik a pénteki absztinencia is. Az étrend a gyakorlatban azt jelentette, hogy a hét minden napjának volt a fő étkezéseken állandóan visszatérő meghatározott, közösségileg elfogadott étele, étel csoportja. Hétfő, szerda, péntek volt a tésztaevő nap, kedd, csütörtök, vasárnap, a húsevő nap, szombaton gyakran hústalan gyors ételeket főztek. A vásárláshoz, a fogyasztáshoz köthető attitűdök motivációk magatartásformák alapján kialakított fogyasztói csoportok az alábbiak voltak: szűkösen táplálkozók 13 %, a tradicionálisok 33,3 %, a rendszertelenül étkezők 11,2 %, a haspókok 16 %, az ínyencek 9,1 %, az egészségesen táplálkozók, 15,9 %.

Mit jelent az egészséges táplálkozás, 2010-ben 10 % az egészségesen táplálkozok köre. Hétvége megtervezése tudatosabb, a megkérdezettek fele törekszik egészségesen táplálkozni. Nehezen definiálhatóvá válik, mivel a fiatalok nem tudnak főzni, hétköznap csak a vacsora alkalmával étkeznek együtt, a táplálkozás, italozás szabadidős tevékenységé válik.

Nehezen megfogalmazható mi számít egészségesnek, mi legyen a Menzán, mi legyen a Menza célja, hogy jól lakjanak, vagy mintaként szolgáljon az egészséges táplálkozásra. Megoldásra váró problémák: az ebédlő berendezése, az ebédidő hossza, az eszközök, tálcák menza szagúak, a sorban állás, a túlzsúfolt ebédlő. A három hat éves gyerek étkezése kedvezőbb. A nevelési programban szerepet kap az egészséges táplálkozásra nevelés. Az iskolából ez a tudás hamar elvész. A családból hozott szokások meghatározóak, iskolai étkezés nem tud az egészséges táplálkozás hírvivője lenni.

Közétkeztetéstől a világversenyig Ambrus György Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács

Nagyon fontos a közétkeztetés szerepe, mert a jövő nemzedékének egészsége, étkezési kultúrája gyermekkorban alakul ki. A közétkeztetésbe is be kell vonni a vendéglátás tapasztalatait. Fontosak a megfelelő alapanyagok, a szakképzett munkaerő, a korszerű gépek, a jó kollektíva kialakítása a konyhában.

Az ebédlői elégedettség lelki tényezői
Dr Forgács Attila egyetemi docens BCE Magatartástudományi és Kommunikáció elméleti Intézetű

Amikor megkérdezik mi a kedvenc ételed, mindig az édesanyám főztje jut eszembe. Aki igazán éhes, annak mindig nagyon finom az az étel. Az éttermi környezet nagyon meghatározó az ételek elfogyasztása szempontjából. Ha valaki rosszat mond az ételre, mások sem eszik azt meg. Például a muszlimtól megkérdezték hogy ízlett-e a malac, azt azonnal kihányta, pedig nem is malac volt. Az érzelmek hatása is nagyon fontos. Például a Coca-Colát az érzéseken keresztül adják el. Más az az étel amit szeretettel, mosolyogva kínálnak, az gyorsabban is fogy, finomabbra is értékelik. Ha a hostes rosszkedvű, a kínált étel se fogyott, ha mosolygott, több fogyott, és jobbra értékelték. Társas környezetben gyorsabban és többet esznek az emberek, ha egyedül eszünk akkor 100 %-ot fogyasztunk, ha már valakivel, akkor + 30%-kal többet eszünk. Svéd asztalnál állandóan visszamegyünk, hátha megeszik előlünk. Napokon keresztül csoki torta volt a kínálat. Nem fogyott elég sok belőle. Amikor átnevezték a csoki tortát feketeerdő tortának 30 %-kal több fogyott, pedig többet kellett fizetetni, és az egyetem diákjai az egyetem oktatási színvonalával is elégedettebbek voltak. Nagyon fontos a közétkeztetésben is az éttermi környezet, a mosolyogva kínált ételból, a gyerekek többet esznek, és finomabbnak is ítélik meg azokat.

Rémálmok és félelmek a közétkeztetésben, avagy mit tehetnek a megelőzésért
Zoltai Anna

Minden élelmezésvezető a legjobban az ételmérgezés bekövetkeztétől fél legjobban. De a naponta előforduló problémák megoldása is nagy kihívást jelent; nem jött be a dolgozó, műszaki problémák vannak, nem megfelelően készült el az étel, reklamál a szülő, a pedagógus. A hatósági ellenőrzés mindig a legrosszabbkor jön.
Rémálmainkat leküzdhetjük, ha az önellenőrzést megfelelően végezzük. Nagyon fontos hogy a dolgozók ismerjék, és betartsák az élelmiszerbiztonsági szabályokat, az oktatás rendszeres, és hatékony legyen. Ha mégis megtörténik a baj, az élelmezésvezető álljon a helyzet magaslatán, megfelelően kezelje a helyzetet, értesítse a hatóságokat, nyugtassa meg dolgozóit.

A program sorsolással zárult, ahol a kiállítók ajándékcsomagjait sorsoltuk ki, melyet ezúttal is nagyon köszönünk.
Álljon itt a kiállítóink, támogazóink neve:
AG Foods Kft., Ardo Kft., Gyermelyi Zrt., Hungaro Chemicals Kft., HügliFood Kft., Kft., Mirbest Kft., Movaxim Trade kft., Pannontej Zrt., Unilever Foods Kft., Univer Zrt., Ireks Stamag

Az ebédet a Hatvani Közétkeztetési Kft. biztosította, mely méltó befejezése volt a programnak. Ezúton is nagyon köszönjük áldozatos munkájukat, segítségüket.

 Támogató kiállítóink


Közszöv © 2018. minden jog fenntartva! Készítette: Kaposi Balázs