5%-ra csökken az elvitelre készülő ételek áfája

A miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában jelentette be a szakma által kezdeményezett áfacsökkentés hírét. Az erről szóló rendelet november 14-én már hatályba is lépett.
5% áfa elvitelre készülő ételek áfája

Mint arról korábban beszámoltunk, november 10-én a Magyar Vendéglátók Ipartestülete öt másik szakmai szervezet támogatásával – Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA), Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – javaslatot nyújtott be a kormányzatnak az elvitelre és a házhoz szállításra készülő ételeket terhelő 27% áfakulcs ideiglenesen 5%-ra történő csökkentése érdekében, miután az éttermek járványveszéllyel összefüggő kötelező bezárása után egyedüli bevételi forrásként csupán ez az értékesítési forma maradt meg a vendéglátóhelyek számára. A javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is magáévá tette.

A vendéglátó szakmai szervezetek részéről ez az igény egyébként nem új keletű, lényegében azóta szeretnék az azonos adóterhet elérni, hogy a helyben történő éttermi ételfogyasztás áfáját 2018. január 1-jétől 5%-ra csökkentette a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott szokásos péntek reggeli interjújában jelentette be, hogy méltányolva a szakmai szervezetek álláspontját, úgy döntött, a csökkentett 5%-os áfát kiterjesztik az elvitelre készülő ételekre is.
Szavaiból kiderült az is, hogy az erről szóló módosítást még aznap aláírja.
A szakmai szervezetek képviselői lapunknak üdvözölték a döntést, amely a vendéglátó vállalkozások adó- és adminisztrációs terheit egyaránt csökkenti, és – mint mondták – várják a pontos részletszabályok megjelenését a Magyar Közlönyben.

Megjelent a rendelet

A Magyar Közlöny 2020/246. számában már péntek késő este megjelent a vonatkozó rendelet, amely kimondja, hogy a csökkentett, 5 százalékos áfakulcsot elvitellel vagy házhoz szállítással történő értékesítéskor abban az esetben lehet alkalmazni, amennyiben a termékértékesítőnél étkezőhelyi vendéglátásban helyben készített étel-, nem alkoholtartalmú italforgalom szolgáltatás nyújtásának feltételei a védelmi intézkedés elrendelését és hatályba lépését megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának.
Az 5 százalékos adómérték nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra.
A rendelet november 14-én lépett életbe, és február 8-án veszti hatályát.

Forrás: turizmus.com

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top