Egyeztetésre hívta a Kormányzat a közétkeztetést

2020.09.08-án Rétváry Bence az EMMI államtitkára „a közétkeztetés aktuális problémáinak feltárása” témában” szűkkörű egyeztetést hívott össze, melyen részt vett Tuzson Bence kormányzati államtitkár, Bognár Lajos az Agrárminisztérium élelmiszerlánc felügyeletéért felelős helyettes államtitkára, országos tisztifőállatorvos, Simon Attila István az EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára, és Horváth Ivett, az EMMI egészségügyi államtitkárságáról.

budapest, hungary, parliament

A VIMOSZ részéről a megbeszélésen Gál Pál Zoltán elnök, Sáfár Ferenc alelnök és Böröcz Lajos titkár vett részt. A KÖZSZÖV-öt Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnökségi tagja képviselete.
A megbeszélést Rétváry Bence moderálta, és elmondta, hogy a problémák minél szélesebb körű feltárását kéri, melyek egy részét látják. A VIMOSZ részéről ismertették a közétkeztetés áfa kérdését, a jövedelmezőség nehézségeit, a megemelkedett alapanyagárak helyzetét, az árkövetést, a bérnyomást, a COVID támogatás meghosszabbítása iránti javaslatot, a minőségi követelmények erősítését a közbeszerzésben, a megfelelő étkezési idő biztosítását az iskolákban, az étkezési kultúra fejlesztését, a közös-félelmeket oldó kommunikációt a bulvársajtó keltette hangulat enyhítésére, COVID tanulságok alkalmazását, konyhai-éttermi struktúrák felújítását pályázati forrásból.
A KÖZSZÖV részéről elhangzott, hogy a járvány miatti akut kérdéseket és a közétkeztetés rendszer problémáit külön kell kezelni. Utóbbinál kulcskérdés, hogy a területnek van sok, de nincs egy kormányzati felelőse, és nincsenek a közétkeztetés megítéléséhez komplex adatok (több rész szakmai terület kereszt tüzében van). A meglévő finanszírozási rendszer az állami ráfordítások ellenére nem gazdaságos, a hatékonyság és minőség folyamatosan romlik. A minimálbérhez kötött szociális támogatás miatt folyamatosan nő az ingyenes, vagy támogatott étkezői létszám, miközben a több okból nem megfelelő minőség miatt a fizetőképes fogyasztók lemorzsolódnak. A meglévő technológiák elavultak, a fejlesztéseket támogató pályázatokat technológia fejlesztésekre javasolt irányítani, pl.cook & chill , ami a minőség növekedése mellett a szállítási, logisztikai költségekben is eredményt hozhat. Nehezen állapítható meg a minimum nyersanyagnorma, a jelenlegi áremelkedések okán, bár a szakácsversenyek egyik üzenete éppen ez volt, (KÖSZ döntőn 2020 februárban nettó 550 Ft), de ma már ez nem lenne elegendő.

Az alacsony nyersanyagár vezetett a silány alapanyagok és a helyettesítő élelmiszerek felhasználásához. Megfékezésére javasolt a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásokat, mint minimum minőségi követelményt meghatározni. A KÖZSZÖV reprezentatív felmérése szerint az iskolai nettó étkezési idő 8-15 perc közötti, ami az étkezdék szűk keresztmetszetét jelzi, és a keletkező élelmiszerhulladék mennyiség mögötti okként is azonosítható.A fogyasztói edukációnak az „élelmiszer érték”, és a közétkeztetésben dolgozók társadalmi elismertsége témákkal is foglalkoznia kellene. A KÖZSZÖV álláspontja szerint az agrár támogatási rendszerben az iskolatej és iskolagyümölcs elszámolása jogértelmezési hiba, a kettősség eredménye mérhetetlen pazarlás. A KÖZSZÖV adatai szerint a megtermelt ételek 20-30 % -a – esetenként több – hulladékká válik.A 2.2 millió Ft-os bértámogatás elszámolásával az év végén várhatóan problémák lesznek, mert az elszámolás fogyasztói létszám alapú, miközben a járvány miatt ez lecsökkent. 

, amely a közétkeztetés gazdasági háttét, a szolgáltatás minőségének és színvonalának javítása érdekében megfogalmazott javaslatokat tartalmazza.
Tuzson Bence részletes információkkal, realistán ábrázolta a helyzetet, elmondta, hogy valós probléma:
a terület felelős irányítójának hiánya, jogos igény a finanszírozási struktúra felülvizsgálata és rendezése, az áfa kérdéskör vizsgálata, az önkormányzatok szerepének felülvizsgálata. Külön kezelné a kórházi étkeztetést. Felvetette a közétkeztetés tápanyagnormáit meghatározó rendelet negatív hatásai miatti engedmények mérlegelését és bevezetését, a választás lehetőségének megteremtése – pl. svédasztalos kiszolgálás. Fontos a fogyasztási kedvet támogató „trendi étkező”, a fizetőképes fogyasztók megtartása. Jó példákat kell, akár külföldön is felkutatni, át kell gondolni a másnapra eltétel tiltását, élelmiszer pazarlás csökkentését, élelmiszer-biztonság és az ellátás biztonsága mellett. Feladat a konyhák, éttermek átalakítása, ezekhez javaslat a kialakítandó struktúrára, minőség fejlesztése. Javasolta a változtatások pilot rendszerben tesztelését
Dr. bognár Lajos elmondta, fontos kormányzati igény, hogy növekedjen a hazai élelmiszerek felhasználása.
A VIMOSZ és KÖZSZÖV részéről felajánlottuk szakértőink együttműködését.

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top