Élelmezésvezető foglalkoztatása

Az alábbi szakmai kérdést kaptuk:

„Nálunk jelenleg a dietetikus nincs jelen az ételek elkészítésénél, feladatát megbízással látja el. Kérdés, hogy ebben a formában van-e lehetőségünk élelmezésvezetőt is alkalmazni, aki nem tud naponta jelen lenni? Ezzel párhuzamosan a szakács feladatkörét kibővítve, illetve a bölcsőde vezető felügyelétevel ez kivitelezhető-e, tekintettel a jelenlegi munkaerő helyzetünkre? A kérdés a 37/2014 (IV.30. EMMI rendelet személyi feltételek 16. Paragrafusa alapján nem egyértelmű számomra.”

Dávid-Dobos Zsófia, vezető dietetikus, a KÖZSZÖV táplálkozás-egészségügyért és dietetikáért felelős alelnöke válaszol:

A kérdésben hivatkozott Rendelet 16. §-a értelmében az étrend, az étlap és a nyersanyag-kiszabati ív elkészítése élelmezésvezető feladata, ami állandó jelenlétet nem igényel. Ez a feladat nem delegálható szakács végzettséggel rendelkező munkatársra. Az étel készítését és kiosztását is élelmezésvezető felügyeli vagy koordinálja, amely nem feltétlenül jelent egész napos felügyeletet a főzőkonyhán. Egy élelmezésvezető több kisebb konyhát is vezethet, irányíthat.

Diétás étrendet és diétás étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező dietetikus tervezhet. Diétás ételt vagy diétás szakács végzettséggel rendelkező személy készíthet, vagy szakács, dietetikus felügyelete mellett történhet a diétás étel elkészítése. Amennyiben a konyha nem rendelkezik diétás szakáccsal, abban az esetben a dietetikus személyes jelenléte elkerülhetetlen. Nem csak a nyersanyag válogatásban, de a főzési és tálalási folyamatban is szakmai segítséget kell nyújtania a szakácsnak. A speciális étrendek minden esetben kiemelt figyelmet igényelnek. Amennyiben sem diétás szakács, sem dietetikus felügyelete nem biztosított, diétás étel nem készíthető, az ellátást diétás ételkészítésre alkalmas szolgáltatótól lehet biztosítani.

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top