Összefoglaló -Feigl Editnek, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettesének „OGYÉI-Segítség a mindennapokhoz…” című, 2021. 01.14-i, KÖZSZÖV online konferencián elhangzott előadásáról

A főigazgató-helyettes bevezetőjében bemutatkozott, elmondta, hogy pályafutása során a közalkalmazotti szférában 15 évet terápiás dietetikusként, majd vezető dietetikusként dolgozott. A versenyszféra közétkeztetési területén 13 évet töltött el, ahol feladatai közé tartozott az egészségügyi szegmens üzleteinek, a gyermek-diák és a munkahelyi szegmens egyes üzleteinek, szerződéseinek felügyelete, meghatározott területek szakmai vezetése, stratégiai célok megvalósítása.

Ezt követően ismertette a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet célját és fontosságát. Tájékoztatást adott arról, hogy a rendelkezésre álló tapasztalatok alapján, valamint a közétkeztetés további javítása érdekében szükségessé vált módosítási javaslatok egyeztetése céljából, kerekasztal beszélgetést hívtak össze, két alkalommal az OGYÉI-ben, 2019. november 21-én, és 2020. március 11-én. A hatóságok oldaláról jelen voltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai. A résztvevők között ott voltak a különböző szakmai szervezetek képviselői, mint például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). Továbbá jelen voltak a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Dietetika és Táplálkozástudományi Tanszékének, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika Tagozatának munkatársai is, a közétkeztetésben dolgozó élelmezésvezető és dietetikus szakemberek mellett. A résztvevők a saját területükkel összefüggő javaslataikat fogalmazhatták meg, amelyek a hatósági ellenőrzések eredményeiből, az elmúlt öt évben érkezett kérdésekből és a mindennapi gyakorlatból származtak. Az egyeztetések véleményezési időszaka 2020 júniusában lezárult. A kerekasztal egyeztetések eredményeinek, illetve a legfrissebb nemzetközi szakirodalmi adatok felhasználásával előkészítették a rendelet módosítására vonatkozó javaslatot, melyben megfogalmazásra kerültek a fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetésre vonatkozó minimum-előírások is, annak sajátosságait figyelembe véve. Az OGYÉI 2020 decemberében benyújtotta a Rendelet módosítására vonatkozó előterjesztését az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságára.

Kiemelhető módosítási javaslatok:

– tejből, tejtermékből származó kalciumbeviteli előírás mellékletbe kerülne, korcsoportos bontásban;

– az energiabeviteli előírás néhány pontban módosulna (pl. bölcsőde); 

– napi sóbeviteli értéknél további türelmi idő kerülne meghatározásra (2025);

– mennyiségi változások és új kategóriák a nyersanyag-kiszabati előírásban (pl. tejföl minimumértéke törlésre kerülne, külön kategóriába kerülnének a friss/fagyasztott és a konzerv halak, a sajtok és az ömlesztett sajtok, a túró és a túrókészítmények stb.);

– a gyakorisági előírások több pontban módosulnának, kiemelten az egész napos étkeztetést (pl. a tojásra és az olajos magvakra vonatkozó gyakorisági előírás is módosításra kerülne), jobban alkalmazkodva a gyakorlathoz;

– a változatossági mutató törlésre kerülne;

– „hozzáadott cukor” helyett a „cukrok” fogalma kerülne be, ezáltal változna az is, hogy az energiamennyiség hány százaléka származhat cukrokból;

 – a tájékoztatási kötelezettség változna, az allergének (EU-s előírás) és a tápanyag információk (segítség a cukorbetegeknek) ételenkénti feltüntetése lenne előírva;

– a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásnál, az alapétrendre vonatkozólag minimum előírások kerültek kidolgozásra.

A rendelet diétás étkeztetést érintő részeinek módosítása további, széleskörű szakmaközi egyeztetéseket igényel. Ennek első lépcsője volt a cukorbetegeket képviselő szervezetekkel való egyeztetés, 2020 decemberében.

Elhangzott a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII.28.) Korm. rendelet alapján hatályba lépő, közétkeztetést érintő változás. Ennek előzménye, hogy a Kbt. 198. § (1) bekezdése kiegészült a 23. ponttal, melynek értelmében felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések sajátos szabályait. A változás következtében két ponttal kiegészül a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014 (IV. 30.) EMMI rendelet, a hatósági ellenőrzést leíró részben. Az ellenőrző hatóság – az országos tisztifőorvos által kiadott útmutató szerint – táplálkozás-egészségügyi szempontból minősítést végez, melynek eredményét megküldi az országos tisztifőorvosnak, aki gondoskodik annak az NNK honlapján való közzétételéről.

Változott a szakképzés rendszere is. Élelmezésvezető képzés iskolarendszerben nem található meg, a diétásszakács-képzés a szakácsképzésen belül zajlik.

Az élelmezésvezető-, diétás szakács- és diétás cukrászképzés a szakmai képzések között szakképesítés formájában szerezhető meg a jövőben.

Az előadó ismertette a szakmai oktatás és szakmai képzés, a szakképzettség és a szakképesítés közötti különbségeket.

Az OGYÉI az élelmezésben dolgozó élelmezésvezetőket, dietetikusokat, szakácsokat és további érdeklődő szakembereket tömörítő közétkeztetési szakmai munkacsoportok (bölcsődei, óvodai-iskolai, gyermekkórházi, felnőttkórházi, szociális étkeztetés) felállításának előkészületeit kezdte meg. A cél: szakmai segítséget nyújtani a közétkeztetésben dolgozó munkatársak számára a közétkeztetési rendelet betartásához, a közétkeztetés elfogadottságának növeléséhez, az egészséges táplálkozási ismeretek bővítéséhez és a diétás étkeztetés megvalósításához. További cél szakmai támogatással készült ismeretterjesztő anyagok, kiadványok összeállítása és közzététele. A munkacsoporti ülések platformot biztosítanak az egyeztetésre, valamint a közétkeztetés területét érintő közös nyelvezet kialakítására.

A munkacsoporti üléseket meghatározott tematika mentén, előreláthatóan 2021 márciusától havonta, a szakmai társszervek együttműködésével szeretnék megvalósítani. A felhívást előreláthatóan 2021. február elején teszik közzé, az OGYÉI által működtetett www.merokanal.hu weboldalon.

Az előadás alapján készítette: Zoltai Anna

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top