Huszonhatan kaptak szalmonellát egy zuzapörkölttől Gyulán

Huszonhatan fertőződtek meg szalmonellával, többen kórházba kerültek, egy beteg pedig elhunyt négy évvel ezelőtt egy gyulai vendéglátóhely menüként készített zúzapörköltjétől, illetve annak köretétől. Az ügyészség társtettesként elkövetett, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az éttermet üzemeltető kft. ügyvezető nőjét és a vendéglátóhelyet irányító férfit.

Az ügy előkészítő tárgyalását csütörtökön dr. Darók Katalin bírónő vezetésével tartották a Gyulai Járásbíróságon.

A vádiratot ismertető dr. Kis Gábor ügyész elmondta, az elsőrendű vádlott által vezetett gazdasági társaság vendéglátó helyet üzemeltetett, amelynek vezetésében a másodrendű vádlott is részt vett, tulajdonképpen irányította azt.

Az étterem tevékenységi körébe tartozott egyebek mellett meleg konyhás ételek készítése és forgalmazása, amelynek keretében az étterem konyháján készült ételeket kiszállították. A vádbeli időszakban az étteremben megfelelő végzettségű személy, szakács nem dolgozott, a munkavédelmi és élelmiszer-biztonsági előírásokat megsértették.

A hiányosságok miatt a hatóság 2016 szeptember 19-én megtiltotta a meleg konyhás ételek készítését és forgalmazását. Ennek ellenére folytatták ezt a tevékenységet. A hatóságnál megjelent másodrendű vádlott azzal az indokkal nem vette át a határozatot, hogy nem jogosult rá. A postán kézbesíteni kívánt dokumentumot szintén nem vették át. 2016 szeptember 28-án az előírások megszegése miatt az elkészített menübe Salmonella enteritidis kórokozó került.

A menü fogyasztása miatt 26-an fertőződtek meg, közülük egy sértett elhunyt. Beismerő vallomás esetén az ügyész két év fogházbüntetést kért a vádlottakra, aki két év közügyektől és vendéglátóipari tevékenységtől eltiltást is indítványozott.

A tárgyaláson ellentmondásos kép rajzolódott ki a vendéglátóhely működésével kapcsolatban. A kft. ügyvezető igazgatója, az elsőrendű vádlott asszony volt, ám elmondása szerint a céget kényszerűségből hozták létre, mivel élettársa korábbi kft.-jével szemben felszámolási eljárás indult.

A nő hangsúlyozta, gyakorlatilag a férfi irányított mindent az étteremben, a társaság megalakulásakor ő még otthon volt akkor kétéves kislányukkal. Ügyvezetőként aláírt, és csak akkor szállt be a tényleges munkába, amikor élettársa jogosítványát elvették. Ekkor is az ételek házhoz szállításában, illetve az alapanyagok beszerzésében vállalt szerepet, megfogalmazása szerint maximum napi egy órát tartózkodott az étteremben.

A pénzt továbbra is a férfi kezelte, ahogy a hatóságokkal is tartotta a kapcsolatot. A bírónő kérdésére az elsőrendű vádlott elmondta, túl nagy összegek nem voltak a kft.-ben, mert előfordult, hogy a saját pénzéből kellett bevásárolnia. Az aláírásokkal kapcsolatos felvetésre válaszolva úgy fogalmazott, többé-kevésbé tudta, hogy mit szignóz, megbízott élettársában, aki megígérte, hogy minden rendben van.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top