KÖSZ 2021-2022 – KÖZÉTKEZTETÉSI SZAKÁCSVERSENY HÍREK, AKTUALITÁSOK

Tagjaink közül többen telefonon és írásban is érdeklődtek, illetve jeleztek arról, hogy úgy értesültek 2021. június 5-i jelentkezési határidővel közétkeztetési szakácsverseny indul, miközben a most zajló, már a selejtezőn túl tartó KÖSZ 2021-2022 szakácsverseny is napirenden van. Kérdésük, miért rendezzük a versenyeket párhuzamosan, ezzel a helyzet nehezen követhető és a zsúfolt menetrend sem szimpatikus.

Amint azt már korábban is jeleztük, a KÖZSZÖV kizárólag egy szakácsversenyt szervez, kétéves ciklusokban, amely mögött komoly és széleskörű szakmai támogatottság van. Jelenleg folyamatban van a nyolcadik ilyen versenyünk, a KÖSZ 2021-2022, és nem szerveztünk rá újabbat. A félreértésekre okot adó versenyről nem tudunk részleteket, az nem tartozik hozzánk, és információink szerint egyik közétkeztetési szakmai szervezethez, az ÉLOSZ-hoz, VIMOSZ-hoz sem. A tisztánlátáshoz és a helyzet ismeretéhez úgy gondoltuk, hogy felkérjük Némedi Józsefet, az eredeti verseny ötletgazdáját, a KÖSZ versenyek szakmai vezetőjét, hogy írjon pár gondolatot a versenyről. Íme:

„Az első versenyt (2011) az Étrend egyesület elnökeként, annak égisze alatt, a KÖZSZÖV partnerségével hirdettük meg, akkori titkárunk, Stiller Tamás ötlete alapján OKÉS néven. (Tamás azóta már a KÖZSZÖV web és facebook oldalainak kezelője, és a versenyünk sajtóügyeinek felelőse.) A verseny 2013-ban kezdett ismertté válni, amikor a szervezésbe és népszerűsítésbe a Nébih bekapcsolódott. 2017-ben útjaink elváltak, az ÉTRED élére új elnököt választottak, aki ragaszkodott a verseny nevéhez. Igy, mi új néven, a KÖZSZÖV és Nébih, valamint az MNGSZ szervezésében, de továbbra is azonos szervező személyekkel, szakemberekkel és támogatottsággal, az ÉTREND nélkül folytattuk munkát. A célok, szellemiség és munkamódszerek sokat finomultak, fejlődtek, de a munka töretlen. Azóta KÖSZ!

némedi józsef

Sok, és sokféle verseny zajlik a világban, itthon is, és mindnek megvan a maga szerepe. A mi versenyünk fő célja az edukáció, fejlesztés és fejlődés. A közösségi étkeztetésben (szándékosan nem közétkeztetés) dolgozó kollégáinknak szakmai fórumot teremtünk a fejlődéshez, tanuláshoz, tapasztalatcseréhez. Ennek bevált, kialakult módszere, hogy a kétéves versenyciklus egyes szakaszaiban lehetőség van a változtatásokra, konzultációkra, gyakorlásra, tapasztalatszerzésre. Eközben számtalanszor elkészül az étel, alakul, formálódik, és egyre jobb lesz. Ebben a folyamatban mentorok segítik a csapatokat, akik komoly szaktudással rendelkező neves chefek, szakácsok, közétkeztető szakemberek (Pl. Vomberg Frigyes, Szulló Szabina, Dr. Sándor Dénes, Wolf András, Bernáth József, Harmath Csaba, Végh Tamás, Horváth Szilveszter, Madarász Csaba, Jakabfi Dávid, Zoltai Anna, az előző versenyek döntősei, jómagam és sorolhatnám.). Ezt a célt fogalmazza meg a verseny egyik fő mottója: „Az út a cél”.

Megcéloztuk a minőségi javulást is – a döntős csapatoknak a versenymenüt a zsűri jelenlétében nagy létszámra is el kell készíteniük és fogyasztóiknak ki kell tálalniuk. Így biztos, hogy a legfőbb nyertese a versenynek a fogyasztó.

Előtérbe helyeztük a hazai alapanyagok használatát, és a rövid ellátási láncot. A versenyen helyi, friss alapanyagokat kell használni. Kialakítottuk a felhasználható nettó nyersanyagárat, követve a piacot (idén 650 Ft). Tudjuk, hogy ez magasabb, mint a legtöbb közétkeztetési konyha nyersanyag normája, de megítélésénél fontos, ebből 3 fogásos felnőt, minőségi ételsort kell készíteni, elsősorban minőségi és hazai alapanyagokból. Tiltólistán szerepelnek a helyettesítők, ízfokozók, édesítőszerek.

Kezdettől, minden versenykiírásban megjelöltük a témát és a kötelező alapanyagokat. 2021-2022-ben a magyar tájegységek farsangját kell kidolgozni, sütőtökkel és fánkkal. Ezzel is jelezzük a szezonalitás, a hagyományaink, örökségünk, ünnepeink és szokásaink szerepét a közösségi étkeztetésben. Nagyon jó látni, hogy milyen kreatívan dolgozzák fel a versenyzők a fánkot vagy egy egyszerű alapanyagot mint a sütőtököt.
Ezek a célok és a támogató szakmai szervezetek, a verseny mögötti széleskörű szakmai összefogás mára a közösségi étkeztetés Forma 1-évé tették versenyünket.

közétkeztetési szakácsverseny

A KÖSZ verseny letisztult logója,
amely a Nébih egyik munkatársának,
Sipos Annának a munkája.

Napjainkban a szakács szakma- arról szól, hogy a folyamatosan begyűjtött tapasztalatok és ötletek alapján, átalakítjuk fejlesztjük, változtatjuk a kínálatunkat, szinkronban a konyhánk adottságaival és a fogyasztói elvárásokkal. Túlléptünk már a bemagolt recepteken. Ma a fejlesztésekkel megmutatjuk miként lehet az egyes alapanyagokkal bánni, és a kreativitással mit lehet belőle kihozni. Megfigyelhető, hogy a legtöbb étterem ma már nem kreált, információ nélküli ételneveket ír étlapjára, hanem alapanyagokat és technológiákat közöl.

Ahhoz, hogy minél többeknek elérhető legyen az ötlettárat képező, a felkészülés során többször átdolgozott és kiforrott alap recept, immár ötödik alkalommal adtuk ki versenyünk döntőseinek receptjeivel és ételfotóival a szakácskönyvünket. Elérhető online (www.közszöv.hu) és nyomtatott formában is.

A verseny minden része nyilvánosan zajlik. Az elődöntő az egyik fő támogatónk (METRO) látvány- és oktató-konyhájában kerül megrendezésre. A döntő pedig másik támogatónk a Magyar Bocuse d’Or Akadémia versenykonyháiban, az ő versenyüket követő napon. Ez is nyilvános a Sirha kiállítás keretében, és többszázan követik.

Szervező társaimmal és támogatóinkkal együtt tudjuk, mi mások vagyunk. Mi a minőséget, a hazai alapanyagokat és a tanulást, fejlődést tűztük zászlónkra. Jó úton járunk. Ennek legjobb visszaigazolása az alábbi levélrészlet, amit az egyik versenyző csapattól kaptunk: „Negyedszer indulunk. Remélem, idén be tudunk jutni a döntőbe, de akár igen, akár nem, rengeteget tanultunk. Nagyon büszke vagyok csapatomra, hogy ennyit fejlődtek, és hálásak vagyunk mentorunknak, a rengeteg segítségért. Éttermünkben már szurkoló csapat alakult ki, akiket elviszünk az elődöntőre. Köszönjük”.

Ezért is van, hogy a döntő után hulla fáradtan leülünk, és arról beszélgetünk, hogy jövőre mit csinálunk másként, és még jobban. Ezek a visszajelzések adják erőnket és motivációnkat.

A versenyzőknek jó felkészülést, akik pedig követnek bennünket, nekik sok tapasztalatot és ötletmerítési lehetőséget kívánok!

Némedi József

INFO:

KÖSZ – 2021-2022 Versenykiírás

KÖSZ – 2021-2022 Értékelés

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top