KÖZSZÖV Regionális Szakmai Nap Hatvan összefoglalója

06szept.Egész naposKÖZSZÖV Regionális Szakmai Nap Hatvan összefoglalójaONLINE ELŐADÁSOK!

esemény részletei

A KÖZSZÖV 2019. február 27-én Hatvanban, a Grassalkovich Művelődési Házban tartotta regionális szakmai konferenciáját.
A program iránt nagy volt az érdeklődés, több, mint 100 fő vett részt.

Smidné Vereb Julianna KÖZSZÖV alelnöke nyitotta meg a konferenciát, üdvözölte a résztvevőket.

Horváth Richárd polgármester úr köszöntőjében elmondta, a hatvani közétkeztetéssel maximálisan elégedettek. A rendelet kapcsán voltak viták, de a cég kiállt magáért, a gyerekekért, és a rendeletet betartva biztosítja a jó minőségű közétkeztetést. Jó munkát, eredményes tanácskozást kívánt.

Tapasztalatok a táplálkozás-egészségügyi előírások ellenőrzése során
Varga Viktória, Horváthné Sári Anikó közegészségügyi-járványügyi szakügyintézők Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály

Az előadó ismertette az elmúlt időszak tapasztalatait, az ellenőrzés jó és rossz példáit sorolta. Céljuk, hogy az ellenőrzésekkel ne a hibákat keressék, hanem megfelelően segítsék az élelmezésvezetők munkáját.

Javaslatok az iskolai közétkeztetés további javítására

Zentai Andrea osztályvezető Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
A rendelet 2015-ös bevezetése óta sokat javult a közétkeztetés helyzete. A rendelet hatására az elmúlt években nőtt az általános iskolákban a zöldség-gyümölcs felhasználás, a gyerekek 82 %-a naponta friss zöldséget, gyümölcsöt kap. Tavaly az iskolák háromnegyedében biztosítottak naponta tejtermékeket. Az Európai Unió Iskolatej-programjához 2017-ben már az iskolák 70 %-a csatlakozott. Az Iskolák majd háromnegyede tudta biztosítani naponta a tej/tejterméket, és a hozzáadott cukor mennyisége is pozitívan változott. Az élelmezésvezetőknek nehézséget jelentett a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak előírt gyakoriságának biztosítása. A halételek gyakorisága sem volt mindig biztosítva 10 élelmezési naponként. Az OGYEI célja, hogy segítsen a közétkeztetőknek, pedagógusoknak és a szülőknek, hogyan tudják elfogadtatni a gyermekekkel a megváltozott iskolai étkeztetést.

Érzékszervi minősítések, közétkeztetésből vett ebéd menüsorok érzékszervi vizsgálatának eredményei alapján
Horváthné Wind Bernadett bírálatvezető, NÉBIH ÉTBI

A mintavételezés szigorú szabályok szerint történik. 2013-óta zajlik mintavételezés a NÉBIH laboratóriumokban. 2015 óta van mobil vizsgáló állomás. 2017-ben kidolgoztak egy 20 pontos súlyzófaktoros érzékszervi bírálati rendszert, ahol az összpontszámok alapján minőségi kategóriákba sorolással történik a fogások és menüsorok minősítése.
A bírálatokat 3-6 fős képzett érzékszervi bíráló bizottság meghatározott szempont szerint végzi, ezért kell a menüféleségekből 3 adagot biztosítani. A minta ne legyen se több, se kevesebb, mint ami az adagolási útmutató szerinti kiadásra kerülne. Felsorolta a leggyakrabban előforduló hibákat. Lehet az étel biztonságos, a legjobb alapanyagokból is készülhet, de ha nem elég finom, ízletes, és nem megfelelőek a fogyasztás körülményei, az ételt nem fogják elfogyasztani. A drága pénzen előállított ételből moslék lesz, és a gyermek éhen marad.

Tovább olvas

Virtuális esemény részletei

Event has already taken place!

Idő

Egész napos (Vasárnap)

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to Top
Scroll to Top