A koronavírus járvány kapcsán a fertőtlenítésről

Fertőtlenítés, vagy dezinfekció a civilizált életforma fontos velejárója, a fertőző betegségek leküzdésben nélkülözhetetlen eszközünk.
wash, hands, soap

Fertőtlenítésről akkor beszélünk, amikor a környezetbe kikerült kórokozót elpusztítjuk, vagy megszüntetjük fertőzőképességét. Leggyakoribb ilyen eljárás a hőhatás. (Nagy járványokban hatékonyan alkalmazták, hogy elégették a fertőzött tárgyakat, ágyneműt.) Textilek esetében a vasalás, kifőzés, élelmiszerek esetében a forralás, sütés jó módszer. Ahol hővel nem lehet védekezni, vegyszeres, kémiai fertőtlenítés szükséges. Az élelmiszerláncban használt és forgalomban lévő fertőtlenítőszereket csoportosítják aszerint, hogy elpusztítják-e a baktériumokat (baktericid), vírusokat (virucid) és élesztő gombákat (yesticid). A betegellátásban további fokozatok léteznek, de az étkeztetés esetében ezzel nem kell foglalkoznunk. A fertőtlenítő szereket megkülönböztetjük annak lapján is, hogy milyen felületre alkalmasak. Vannak kéz és felületfertőtlenítő szerek. Utóbbin belül további bontás létezik: mosogató és takarító szerek vannak.
A fertőtlenítő szerek hatóanyaguk alapján is csoportosíthatók, leghatékonyabbak a klóros ( pl Klórmész, hypo) és alkoholos szerek. Alkoholos szerekkel jó hatékonysággal lehet kezet fertőtleníteni, illetve felületeket. A koronavírus esetében a virológusok elsősorban ezt a kettőt ajánlják. A permettel kijuttatott alkoholos fertőtlenítőszer előnye, hogy nem kell leöblíteni, elpárolog. A klór tartalmú fertőtlenítőszerek használatakor azonban a behatási időt követően alapos ivóvíz minőségű vízzel végzett öblítés, majd szárítás szükséges, azaz kerülni kell a törölgetést, mert a törlő kendőkkel újabb mikroorganizmusok kerülhetnek vissza a fertőtlenített felületekre.
A fertőtlenítőszer akkor hatékony, ha a felület tiszta, ezért fontos a mechanikus tisztítás és zsíroldás fertőtlenítés előtt. Ahhoz, hogy a fertőtlenítés valóban hatékony legyen, be kell tartani a gyártói utasítást a szerek tárolásakor, adagolásakor, a munkaoldat koncentráció, a hőmérséklet és behatási idő vonatkozásában.

A fertőtlenítésnek három formáját különböztetjük meg:
– megelőző fertőtlenítés
– folyamatos fertőtlenítés
– záró fertőtlenítés.
A megelőző fertőtlenítés része a konyhák átlagos, mindennapi életének, megelőző céllal, a potenciálisan veszélyes helyeken rendszeresen alkalmazzuk. Ilyenek a hús és zöldség-előkészítő, a fogyasztói edénymosogató, hulladéktároló és a mellékhelyiségek, fogyasztóterek fertőtlenítése Folyamatos fertőtlenítést fertőzések, járványok előfordulásakor, betegellátásban, betegek környezetében végeznek. Napjainkban éppen ez történik. Zárófertőtlenítést a járvány elmúltával, vagy a fertőző beteg gyógyulását követően kell végezni, mely minden felületre kiterjed.
Többen jelezték, hogy vállalkozások jelentek meg a konyhákon, felajánlva, fertőtlenítő szolgáltatásukat. Igénybevételük előtt azonban érdemes körültekintőnek lenni.
Jelenleg a folyamatos fertőtlenítés „szakaszában” vagyunk, és fokozottan ügyelünk a fertőtlenítőszerek használatára, a személyi higiénénkre és ezen belül a kéz és eszközfertőtlenítésre. Ez azt jelenti, hogy a munkának szerves része, velejárója a fertőtlenítés, és aki az étkeztetésben dolgozik, tudja, hogy mikor, mit, miért, és hogyan csinál. Ebben külső szolgáltatást igénybe venni szinte lehetetlen, egyszeri alkalomra különösen nem ésszerű, mivel folyamatról van szó.
Ha a humán erőforrás tehermentesítésekor a nagytakarítások és záró-fertőtlenítés elvégzéséhez igénybe vesszünk külső szolgáltatást, körültekintően tegyük. Mindenekelőtt azt kell hitelt érdemlően igazoltatni, hogy a vállalkozás legális, és aki a konyhánkba belép, szakmailag felkészült, egészséges munkatársakkal, engedélyezett vegyszerekkel és tiszta gépekkel dolgozik. A fertőtlenítő szakembernek OKJ-s képesítése van, de értenek hozzá a közegészségügyi-járványügyi szakemberek, vegyészek és biológusok is. Döntésünkhöz kérjünk szakmai referenciákat és bátran ellenőrizzük le egy-egy telefonnal, vagy e–maillel. Különösen a konyha referencia legyen érdekes, és keressük meg telefonon az adott konyha vezetőjét. A másik fontos ellenőrzési lehetőségünk, hogy telefonon megkérdezzük a vállalkozás székhelye szerinti tisztiorvosi hivatalt, hogy tudnak-e a vállalkozásról, ismerik-e tevékenységét, hiszen a kémiai biztonsági szabályok miatt a felhasznált veszélyes anyagokról oda tartoznak bejelentési kötelezettséggel.

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top