A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) nyilatkozata a létavértesi horror húsüzem ügyben

A KÖZSZÖV elnöksége kinyilvánítja mélységes felháborodását a gyermekétkeztetésbe beszállító létavértesi húsüzemről közreadott „horror-hír” kapcsán, -amely az utóbbi időben sokadik a sorban- és a hasonló esetek megelőzésére mielőbbi, hatékony megoldást vár a kormányzattól.

A közreadott képanyagból különösebb szakértelem nélkül megállapítható, hogy nem egyszeri, hanem hosszú ideje fennálló, helyes felügyelettel megelőzhető hiányosságokról van szó.

Álláspontunk szerint az ilyen hírek közzététele eredményes megoldások és közbeavatkozás nélkül nem támogatja a kormányzat 2022-től érvényes közétkeztetési rövid ellátási lánccal kapcsolatos törekvéseit, ellenben tovább növeli a tisztességes hazai termelőkkel és előállítókkal szembeni bizalmatlanságot.

Szövetségünk lelkiismeretes tagjai rendkívül nehéz környezetben, szakemberek hiányától sújtva naponta erőlködnek azon, hogy biztonságos étellel lássák el fogyasztóikat. A közétkeztető konyhák 2015-től zajló, nyilvános Nébih minősítése jelentősen hozzájárult a közétkeztetés biztonságossá tételéhez, azonban a minősítésekkel tovább kell lépni az élelmiszerláncon, mert a teljes biztonsághoz elengedhetetlen a közétkeztetésbe beszállító szereplők közreműködése, és hatékony hatósági felügyelete.

A nagy közétkeztető szolgáltatók felkészültek és képesek a beszállítóik gondos kiválasztására, a vevői auditokra, de a kis étkeztető konyhákon erre nincs, és a jövőben sem lesz kapacitás. Ők teljes joggal, jóhiszeműen járnak el, ha egy európia uniós rendszerben engedélyezett, nyilvános üzemlistán szereplő üzemmel kötnek szerződést, abban a tudatban, hogy a hatósági felügyelet a helyén van.

 

Zoltai Anna
a KÖZSZÖV elnöke

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top