Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020
Beszámoló a KÖSZ 2019-2020 Döntőről
Szövetségünk egyik legnagyobb szabású rendezvényéről, a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjéről a KÖZSZÖV Hírek különkiadásában adtunk előzetes információkat. Most arról számolunk be, hogy a rendezvény nagy érdeklődés és média figyelem mellett február 6-án a SIRHA Budapest kiállítás keretében lezajlott, tagjaink közül sokan személyesen is megtekintették. A média megjelenések száma közelítette a 100-at. A verseny kapcsán kedvező tapasztalat, hogy Szövetségünk egyre ismertebb és elfogadottabb.
A jó hangulatú, izgalmas verseny hatalmas érdeklődés mellett zajlott le. A versenyt Mautner Zsófi és Jókúti András celebrálta, és az egész nap bővelkedett a látványosságokban. A programot közétkeztetési szakmai konferencia is színesítette, ahol a 250 fős terem zsúfolásig megtelt. A konferencián elhangzottakat szeretnénk a régiós konferenciákon is ismertetni.
A verseny 2019 tavaszán indult, a három fordulóban összesen 39 csapat szerepelt, közülük az elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12, három, illetve négyfős csapat mérhette össze tudását a döntőben. A verseny témája a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt.
A döntősök munkáját és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, Vomberg Frigyes vezetésével, külön konyhai zsűri figyelte. A csapatok ételsorait pedig neves szakértőkből álló zsűri értékelte Rózsás Anikónak, a KÖZSZÖV elnökének vezetésével, Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökének társelnöksége mellett. A bírálók az ízvilágon, a technikai kivitelezésen túl, többek között azt is figyelembe vették, hogy a feltálalt fogások közétkeztetési körülmények között elkészíthetők és kitálalhatók-e, illetve hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez.
A döntős receptekből ezúttal is szakácskönyv készül.
Köszönet jár a tálalásban segédkező tanulóknak, akik Tóth Gábor és Balogh István irányításával min a 30-an sikeresen helytálltak. Köszönet a sikeres verseny szervezésért támogatóinknak, a bonyolításban aktívan résztvevő elnökségi tagoknak, és tagjainknak. Köszönet a zsűrinek, akik önzetlenül dolgoztak. Külön köszönet jár a szervezésért, a szakmai irányításért Némedi József, Végh Tamás, Stiller Tamás séfeknek, a NÉBIH munkatársainak, és a rendezésért, az egész verseny összefogásáért Zoltai Annának.
Legnagyobb köszönet a versenyzőket illeti, akik derekasan helytálltak, és tapasztalatokkal, tudással gazdagodva térhettek haza. Tervezzük, hogy munkájukat figyelemmel kísérjük és arról a KÖZSZÖV Hírlevélben folyamatosan beszámolunk.
Díjazottak
I. helyezett: Hungast Pécs
előétel: Nílusi sügér krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz
főétel: Pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus
desszert: Sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracuja gél
II. helyezett: Hungast Bakony Gaszt (Veszprém)
előétel: Forró lecsókrémleves, paprikás zöldségtekerccsel, lestyános sajtkrémmel és magvas ropogóssal
főétel: Kacsamell sárga céklával töltve, kelkáposztás-szilvás házi nudlival és pecsenyelével
desszert: Mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejfölmousse-al, fehércsokoládéval és édesköményes-mézes cukkinisalátával
III. helyezett: Eurest Győr
előétel: Hűvös paradicsomleves zellerrel, sárgadinnyével
főétel: Izsóppal fűszerezett királypecsenye, kápiakrémmel, sült túróval
desszert: Nyári ringlószilvás nemgombóc
Legjobb előétel: Deutsche Schule Budapest
Afrikai harcsatekercs, szezámos mángold és céklalevéllel, savanyított zöldalmával, és hideg citrusos mártással
Legjobb főétel: Eurest Győr
Izsóppal fűszerezett királypecsenye, kápiakrémmel, sült túróval
Legjobb desszert: Hungast Bakony Gaszt (Veszprém)
Mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejfölmousse-al, fehércsokoládéval és édesköményes-mézes cukkinisalátával
KÜLÖNDÍJAK
Miniszterelnökség különdíját az RC Team kapta.
Agrárminisztérium különdíját Zsigó Róbert államtitkár adta át a Hungast Pécs csapatnak,
Nébih különdíját a Nébih elnöke Dr. Oravecz Márton adta át az Eurest Győr csapatnak,
KÖZSZÖV különdíját a szövetség elnöke, Rózsás Anikó adta át Deutsche Schule csapatnak,
OGYÉI különdíját az intézet főigazgató helyettese Feigl Edit adta át az RC Team csapatnak,
MNGSZ különdíját Krivács András a szövetség elnöke adta át Melódin Róbert étterem csapatnak,
Magyar Bocuse d’Or Akadémia különdíját az akadémia elnöke, Hamvas Zoltán adta át az RC Team csapatnak,
PGA különdíját Wolf Anrás adta át Deutsche Schule csapatnak
MVI különdíját az ipartestület elnöke Kovács László adta át az Eurest Szeged csapatnak,
MDOSZ különdíját Szűcs Zsuzsanna alelnök adta át RC Team csapatnak
VIMOSZ különdíját a főtitkár, Dr. Böröcz Lajos adta át Eurest Rácalmás csapatnak,
ÉLOSZ különdíját a szövetség elnöke, pénzes Andrea adta át a Zrínyi Harcosai csapatnak,
Támogatók különdíjai:
Szarvas-Fish: Melódin K&H étterem
Euro Sol: Zrínyi Harcosai Kaposvár
Metro: Hungast Pécs
Minden döntős csapatnak Gasztroakadémia képzés
Gyermelyi:
Prizma 44 Békéscsaba
Hungast Budapest
RC Team
Hungaro Chemicals:
Melódin Róbert étterem Budapest
Hungast Bakony Gaszt Veszprém
Ardo: Hungast Pécs
Savencia F&D:
Prizma 44 Békéscsaba
Hungast Bakony Gaszt Veszprém
Eurest Rácalmás
RC Team
Bunge: Eurest Szeged
COFFEE X-PRESSO: Melódin K&H étterem