Gyermekek egészséges életmódra nevelésének lehetőségei

A gyermekkori elhízás előfordulása egyre növekvő tendenciát mutat világszerte, amelynek számos negatív hatása van a gyerekek fizikai, szociális és pszichológia jóllétére. Továbbá előrejelzője a felnőttkori elhízásnak és számos nem fertőző betegség kialakulásának kockázatát is növelheti.

A felnőttekre jellemző táplálkozási problémák már gyermekkorban is megjelennek.

A Nestlé gyerekek körében végzett kutatásából kiderült, hogy minden negyedik magyar 4-10 év közötti gyerek túlsúlyos vagy elhízott. A háromnapos táplálkozási naplóból végzett elemzés alapján az látható, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek csupán 43%-a fogyasztott legalább egyszer teljes értékű gabonát, az ajánlottnál kevesebb zöldséget-és gyümölcsöt fogyasztottak, alacsony volt a rostbevitelük. Az energiát adó tápanyagok közül a zsírbevitelük meghaladta az ajánlott 30 energia%-ot, magasabb volt a koleszterin-, só és hozzáadott cukor bevitelük. Továbbá az ajánlottnál alacsonyabb volt a tej-és tejtermék fogyasztásuk, így a kalciumbevitelük is.

Az elhízás visszaszorításában kiemelkedő szerepe van a szülői példamutatásnak és az edukációnak.

A Nestlé Magyarországon 2003 óta kiemelte figyelmet szentel annak, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód üzenete minél több iskoláshoz eljuthasson. Oktatási tevékenységet 2018 óta a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért Program keretében valósítja meg és az elmúlt 20 évben közel 500.000 gyerek edukációjában vett részt.  

Az elmúlt három évben két új programot hoztak létre, amelyek azóta is nagy sikernek örvendenek és nagyon népszerűek a gyerekek körében.

Az Okos Snack elsősorban 8-11 éves gyerekeket szólít meg pedagógusaik, edzőik segítségével a kiegyensúlyozott életmód és táplálkozás témájában „üzenet” és „házi feladat” kártyákon keresztül. A program könnyen alakítható akár a fiatalabb és az idősebb korosztály számára is. A diákok vezetői egy-egy alkalommal pár percben beszélnek az aktuális témáról, majd két típusú kártyát osztanak ki útravalóul. Az „üzenet kártyán” a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról, érdekességekről olvashatnak. A „házi feladat” kártyákon egyszerű feladatok szerepelnek, amelyek további mélyíthetik a gyerekek tudását az adott témában.

A programban résztvevő pedagógusok munkáját felkészítő előadás és témakörönként segédanyagok támogatják.

Az elmúlt három évben összesen 19.180 gyerekhez jutottak el a kártyák. A program sikerességét a pedagógusok visszajelzésein túl a foglalkozások előtt és után kitöltött tudásfelmérők eredményei is bizonyítják. A gyerekek tudása 6 egyszerűen megfogalmazott, gyakorlatias kérdéssel került felmérésre, amelyek a teljes értékű gabona, a tej-és tejtermékek, a zöldség-és gyümölcsfogyasztás, valamint az édességfogyasztás gyakoriságára vonatkoztak. A kérdéssor továbbá kitér a zsírszegénységre és a sószegénységre.

Az eredményekből az látható, hogy mindegyik évben változott a gyerekek tudása a program végére, sok esetben szignifikáns eltérések találhatók a tudásfelmérőkben

Az Etesd az Eszed nevű program az Okos Dobozzal, Magyarország legnagyobb ingyenesen hozzáférhető, digitális edukációs platformjával közösen jött létre, a Nemzeti Alaptantervvel összhangban. A programcsomag 4 fő fejezet, összesen 20 témakör köré épül, amelyben megtalálhatók az általános táplálkozási ismereteken túl, táplálkozás-élettani alapokra, étrendi irányzatokra, tudatos vásárlásra, ételkészítés- és információszerzésre vonatkozó ismeretek is. Sajátossága abban rejlik, hogy az általános iskolás gyerekek nem a hagyományos frontális tanítási-tanulási folyamaton keresztül, hanem játékos formában, szórakozva, szinte észrevétlenül sajátíthatják el az egészséges életmóddal és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismeretanyagot. A program során 53 animáció, 181 grafikus feladat és 10 különleges, a gamerek világát idéző, rövid figyelemfelkeltő videó várja a gyerekeket.

Továbbá, a tudásanyag 2024-ben 11 új animációval és 60 feladattal bővült, hogy az egészséges életmód mellett a fenntartható táplálkozás és környezettudatos hétköznapi szokások kialakítását is elősegítse a fiatalok körében.

Az indulása óta több, mint 10.000 gyerek csatlakozott az évente egyszer megrendezett kihíváshoz, amely során több, mint 370.000 feladatot oldottak meg. A program elején és a végén szintén egy tudásfelmérő kitöltésével mérhető a gyerekek tudásának gyarapodása, amely minden évben közel 10%-kal emelkedett.

Mindegyik program nyitott az érdeklődők számára, így országszerte bármely iskola, egyesület csatlakozhat ezekhez akár élelmezésvezetőkön, dietetikusokon, pedagógusokon, edzőkön keresztül.

Szerző: Sárga Diána, dietetikus MSc, Nestlé Hungária Kft.

További információ a programokról és a részvétel lehetőségéről az info@hu.nestle.com e-mail címen keresztül érhető el.

2024.06.18.

Források:

Sárga D, Biró L, Kiss-Tóth B, Veresné Bálint M. [Nutrient intake and nutritional status of 4–10-year-old Hungarian children]. Orv Hetil. 2023; 164(14): 533–540.

https://igyteljesazelet.hu/egeszsegesebb-gyerekekert

https://www.nestle.hu/egeszsegesebb-gyerekekert

Scroll to Top
Scroll to Top