A KÖSZ 2023-2024 közétkeztetési szakácsverseny 2023. októberi két napos elődöntőjét követően 12 csapat jutott a döntőbe, amely 2024.március 5-6-7-én, szakmai programokkal kiegészítve, a SIRHA kiállítás nyitvatartási idejében látogathatóan zajlik. A SIRHA immár ötödik alkalommal ad otthont a KÖSZ döntőnek. A döntős csapatok 4 fősek.
A verseny céljai:
– A közétkeztetés népszerűsítése,
– A fenntartható közétkeztetés támogatása,
– Iránymutatás a közétkeztetés fejlődéséhez, fejlesztéséhez,
– A heti egy húsmentes nap kampány megismertetése,
– Régi, mellőzött alapanyagok és receptek népszerűsítése,
– Kipróbált közétkeztetési receptek közzététele,
– Az étkezési kultúra fejlesztése,
– A hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása,
– A versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése,
– A közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának bemutatása,
– A csapatmunka fejlesztése,
– A közétkeztetés minőségének javítása, fejlesztése.
A döntő háziasszonya a könyvei, receptjei kapcsán méltán népszerű Mautner Zsófia lesz, melyben segíti őt a KÖZSZÖV elnöke, a verseny szakmai védnöke (Zoltai Anna) és a verseny ötletgazdája, szakmai vezetője, Némedi József a KÖZSZÖV alelnöke.
Minden nap 4 csapat versenyez, az alábbiak szerint:
időpontok | 2024. március 5. | 2024. március 6. | 2023. március 7. |
kezdés: 8 .00 h tálalás 12. 00 h közönség kóstoltatás 12.30 h | Bakonyi Betyárok csapat Veszprém | Hungast Budapest csapat | Hetes Generál csapat Nyíregyháza |
kezdés: 8.30 h tálalás 12.30 h közönség kóstoltatás 13.00 h | KDK csapat Kanizsai Dorottya Kórház Nagykanizsa | 2. Agglomeráció csapat Büntetésvégrehajtás | Hungast Bakony csapat Hungast Veszprém |
kezdés: 9.00 h tálalás 13.00 h közönség kóstoltatás 13.30 h | La Badella csapat Büntetésvégrehajtás Főváros | Delirest Szeged csapat Szeged Pick | Delires Savaria csapat Delirest Szombathely |
kezdés: 9.30 h tálalás 13.30 h közönség kóstoltatás 14.00 h | Balassa Team csapat Balassa János Kórház Szekszárd | Prizma Junior Budapest csapat | Vácziak csapat Büntetésvégrehajtás Vác |
A részletes verseny kiírás elérhető a KÖZSZÖV weblapján:
A döntőn a látványkonyhákban zajló munkát (ételkészítés technológia, csapat munka, szervezettség, pazarlás, higiénia, tálalás, verseny-box takarítás stb. ) a 4 fős konyhai zsűri értékeli, a közönség és szurkolók pedig a 100 fő befogadására alkalmas lelátóról követheti.
A konyhai zsűri tagjai: Tóth Dávid és Nagy Krisztián a Nébih, Ambrus Krisztián a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és Haraszti Zsolt, a Magyar Bocuse d’ Or Akadémia képviseletében.
A látogatók eligazodását a KÖZSZÖV Hírlevél nyomtatott formában kézbeadott különkiadása segíti. Ebben bemutatásra kerülnek a szervezők, a verseny céljai, a zsűri tagjai a versenyzők, a versenymenük, valamint az értékelés menete.
A versenyzőknek 4 óra alatt a megadott, kötelező alapanyagok felhasználásával 30 adag, 3 fogásos, húsmentes felnőtt menüt kell elkészíteniük.
Az első csapat 8 órakor kezd az első boxban és 12 órakor tálal, majd ezt követően fél-fél órás csúszással lépnek be a csapatok a versenybe.
A negyedik tálalás 13.30-kor zajlik, amit a közönség kóstoltatása követ 14.00 óráig.
A segítő diákok a kitálalt 12 adag ételt a 12 fős kóstoló zsűri elé helyezik. A diákok szervezésében a Vendéglátóipari Szakoktatók Országos Egyesülete van a segítségünkre.
A kitálalt ételekből 1 adagot lefotóznak, majd a Nébih munkatársai becsomagolják és beltartalmi vizsgálatra a Nébih laboratóriumába szállítják.
A kóstoló zsűriben 8 tag a szervezők és támogató szakmai szervezetek képviselője, 4 tagot pedig az átláthatóság érdekében az egyes versenyző csapatok delegálnak, akiknek az értékelése a saját csapatuk esetében nem kerül figyelembevételre.
A kóstoló zsűri elnöke Ambrus György, akit az MNGSZ és KÖZSZÖV közösen delegált.
Tagjai:
1.Hartmann Gabriella a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége,
2.Kelemen Helmut a Magyar Bocuse d’Or Akadémia,
3. Mészáros Mária a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA)
4. Miháldy Kinga a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ,
5. Vomberg Frigyes a KÖZSZÖV,
6. Zelenák Gábor a Nébih,
7. Wind Bernadett a KÖZSZÖV képviseletében.
A versenyzők a fennmaradó 17 adag ételt -közvetlenül a zsűri elé tálalás után- kóstoló falatokra szétosztják, apró kóstoló tálkákra helyezik, és felkínálják kóstolásra a jelen lévő közönségnek és szurkolóiknak.
A negyedik, azaz 13.30-14 óráig tartó közönség kóstoltatás után következik az online közönség szavazás.
Kivetített „Mentimeter program ” segítségével a közönség soraiban ülők online, azonnal reagálhatnak, értékelhetnek, és visszacsatolást adhatnak a nap legjobb előtétele, főétele és desszertje kapcsán. A kapott eredmény azonnal összesítésre kerül, és kihirdetjük a versenynap közönség eredményeit.
A Mentimeter használata a résztvevők számára meglehetősen egyszerű. Telefonjuk segítségével el kell látogatniuk a megfelelő weboldalra, csatlakozni a prezentációs felülethez, amihez a helyszínen hozzáférési kódot kapnak és online szavazhatnak. Egy telefonról csak egy szavazás indítható.
KÍSÉRŐ SZAKMAI PROGRAMOK
A közönségszavazás után sem marad üresen a verseny lelátó, mert érdekes, izgalmas beszélgetésekkel és interaktív közönség részvétellel szakmai kerekasztal beszélgetés lesz, az alábbiak szerint:
Március 5-én 15.00-17.00-ig :
Menza volt, van, és milyen lesz? címmel kerekasztal beszélgetés zajlik, amivel párhuzamosan a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban jelenleg is megtekinthető „Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények és távlatok az iskolai közétkeztetésben”című időszaki kiállítás legfontosabb tablóit (14 db) is bemutatjuk.
Moderátor: Antal Emese dietetikus, szociológus
Kovácsné Báti Anikó néprajzkutató indító előadása az MTA BTK Néprajztudományi Intézete és az OGYÉI közös kutatását és a kiállítást mutatja be, eddig kevésbé figyelembe vett nézőpontokból.
A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
Dávid-Dobos Zsófia vezető dietetikus – Hungast csoport, a KÖZSZÖV táplálkozás-egészségügyért és dietetikáért felelős alelnöke
Hatolkai Máté cégvezető Kalória Kft Gödöllő,
Dr. Habil. Forgács Attila gasztropszichológus, egyetemi tanár, PhD,
Dr. Habil Lugasi Andrea BGE dékán, főiskolai tanár, PhD,
Víghné Sági Katalin dietetikus a Budafoki Reformátor Curlina Kft ügyvezetője
Zentai Andra főosztályvezető NNGYK,
Zoltai Anna a KÖZSZÖV elnöke.
Március 6. 15.00-17.00-ig
Fenntartható Közétkeztetés címmel Szőllősi Réka élelmiszerpolitikai elemző nyitóelőadása után kerekasztal beszélgetés zajlik. Az előző nap szakmai programjához kapcsolódva a ma és a jövő menzája a fenntarthatóság oldaláról kerül terítékre. Kitekintést kapunk a nemzetközi helyzetre, szó lesz a hazai viszonyokról, a halaszthatatlan feladatokról, és lehetőségekről.
Moderátor Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke
A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
Dr. Böröcz Lajos főtitkár, VIMOSZ ( PLANET EAT)
Dr. Diófási-Kovács Orsolya egyetemi adjunktus PhD,
Dr. Farkas István a Magyar Természetvédelmi Szövetség társelnöke,
Dr. Kasza Gyula PhD egyetemi tanár, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője,
Miskolci István ügyvezető, NÉGYOSZ
Molnár-Füle Gabriella kutató,
Sárga Diána dietetikus, NESTLÉ
Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató Hungast csoport, a KÖZSZÖV kommunikációért és kapcsolatokért felelős alelnöke
EREDMÉNYHIRDETÉS, DÍJÁTADÓ
Március 7. 15.00 h
A KÖSZ 2023-2024 döntő eredményhirdetése, a díjak, különdíjak átadása.
Értékelés: A zsűri összegzett értékelése alapján 90 %-os eredmény felett arany fokozat, 80-89% eredménynél ezüst fokozat 70-79 % között bronz fokozat kerül kiadásra.
Ezen kívül a szervezők, és támogatók különdíjakat adnak ki.
Különdíjat támogatók, intézmények, szakmai civil szervezetek adják.
- Agrárminisztérium
- Nébih
- NNGYK
- KÖZSZÖV,
- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
- Magyar Bocuse ’dOr Akadémia
- Magyar Természetvédelmi Szövetség (MTVSZ)
- Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA)
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
- Magyar Vendéglátók ipartestülete (MVI)
- Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)
- Növényi Élelmiszergyártók Szövetsége (NÉGYOSZ)
- Élelmiszerhigiénikusok Társasága (ÉHT)
- Bunge
- Gyermelyi,
- Quadro Byte
- Coninvest
- Univer
- Euorosol
- Nestlé
- Hügli
- Mirbest
- Hungarochemicals
- Coffe X-Presso
- Trade Magazin