Március 5-7. között, a Sirha élelmiszeripari kiállításon rendezik meg a hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyt. Idén a fenntarthatóság jegyében húsmentes ételeket főznek majd a csapatok.
Milyen a modern menza? A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) már kilencedik alkalommal rendezi meg a közétkeztetésben dolgozók szakácsversenyét. A háromnapos döntőbe 12 csapat jutott be, a munkájukat pedig két zsűri is értékeli majd.
A gyermekétkeztetésből, kórházakból, börtönökből érkezett négyfős csapatok munkáját a konyhában higiéniai, konyhatechnológiai, szempontok alapján értékelik, és kiemelten fontos az, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háromfogásos menü elkészítésekor.
Menza magas színvonalon
A 850 forint önköltséggel elkészült ételeket egy másik zsűri értékeli egyebek mellett tálalás és persze az ízek alapján.
A csapatok között nem győzteseket hirdetnek, hanem a pontszámaik alapján arany-, ezüst-, és bronz minősítést szereznek majd – mondta el versenyt beharangozó menzareggelin Némedi József, a verseny ötletgazdája és szakmai vezetője, a KÖZSZÖV alelnöke.
SOKAK ÖRÖMÉRE IDÉN SIKERÜLT MEGOLDANI, HOGY A NAGYKÖZÖNSÉG IS KÓSTOLÓT KAPHASSON AZ ELKÉSZÜLT „MENZAKAJÁKBÓL”.
Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke elmondta, egyik támogatójuk, a Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatára idén a fenntarthatóság köré szervezik a szakácsversenyt, ezért húsmentes ételeket kell majd a csapatoknak főzniük.
Négy kötelező alapanyagot kell a csapatoknak használniuk: M-es méretű mélyalmos tyúktojást, félzsíros rögös túrót, tisztítatlan céklát és friss jonatán almát. Tiltott viszont az édesítőszer, az ízfokozó, az élelmiszerszínezék.
A szakemberek azt hangsúlyozták, azért is döntöttek a húsmentes ételek mellett, mert egyre népszerűbb a veganizmus, a menzákon is egyre nagyobb a vegetáriánus és vegán ételekre az igény, ami beleillik a hagyományos magyar étrendbe is, ahol minden héten volt egy húsmentes nap (a keresztény hagyomány szerint Jézus halálára emlékeztet a pénteki a böjt – tesszük hozzá mi, és nincs köze a veganizmushoz, sokkal inkább az egészséges életmódhoz).
Forrás: magyarmezogazdasag.hu