Szövetégünk levélben kereste meg a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a 2022-ben indult táplálkozás-egészségügyi minősítések tapasztalatai kapcsán.
A megkeresés és válasz levél a szakmai hírekben megtalálható.
Válaszukban az alábbiakat említik gyakori észrevételként:
A tejtermékek Ca tartalma nem éri el az előírtat, a számított zsírEnergia % 10 élelemzési nap átlagába meghaladja a 30%-ot; eltérnek a nyersanyag kiszabati ívtől; napi sóbevitel meghaladja a határértéket; a túlzott sóbevitelért elsősorban a kisétkezések sótartalma a felelős; a zöldség-gyümölcs, gabona alpú élelmiszer, teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer mennyisége nem megfelelő; nem teljesülnek az előírások a tojás, száraztészta, hal, 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmények, olajos magvak esetében; előfordult, hogy az élmezésvezető nem vett részt OGYÉI képzésen.