MIT TUD A PROFESSZIONÁLIS OLAJ – ÉS MI MIT TUDHATUNK RÓLA?

Bár maga a termékkategória egyszerűnek tűnik, étolajok esetében is nagyon széles a skála, egyáltalán nem mindegy, hogy miben sütünk.

A BUNGE HORECA termékekért felelős csapata a szektor különféle egységeiben dolgozó szakácsokkal folyamatosan kapcsolatban áll. A tőlük kapott visszajelzésekből tudjuk, hogy az olajok esetében többnyire a legfőbb döntésbefolyásoló tényező nem a minőség, hanem a gazdaságosság – de egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbb olaj hosszú távon tényleg a leggazdaságosabb.

Kutatás és fejlesztés – a BUNGE professzionális olajok titka

A Bunge ProCuisine márka szlogenje, hogy “Created for chefs, tested by chefs”, azaz hogy séfeknek készül és séfek által tesztelt, kipróbált.

Nagyon fontos számunkra, hogy olyan termékeket gyártsunk, ami megfelel a piaci igényeknek. Ezért már a termékfejlesztés korai szakaszában konzultálunk séfekkel, átbeszéljük, hogy mi az, amire szükségük van, hogyan tudjuk segíteni a munkájukat. Ezután kutatóintézetünkben a fejlesztő kollégák összeállítják a receptúrákat, a Martfűi Gyár előállítja a teszt-termékeket, amiket szintén kiküldünk a séfeknek kipróbálásra.

Kizárólag ellenőrzött minőségű alapanyagokkal dolgozunk, mivel azt valljuk, hogy csak minőségi alapanyagokból készülhet jó termék és finom étel – és ez nem csak a húsra, halra, sajtra vonatkozik, hanem az olajra is.

A Bunge-nél az alapolajokon kívül különböző olajkeverékek, valamint kifejezetten sütésre felhasználható speciális olajok is megtalálhatóak annak érdekében, hogy a professzionális felhasználók minden igényére választ adhassunk. A jó minőségű sütőolajjal szemben támasztott elvárás a semleges íz, magas oxidációs stabilitás és füstpont, valamint az egészséges zsírsavösszetétel. Ezeket az elvárásokat a napraforgó növény hagyományos nemesítésével kifejlesztett nagy olajsavtartalmú napraforgóval tudjuk elérni. 

bunge étolaj test

Ha összehasonlítjuk a gyakran használt alapolajok (például: repceolaj, pálmaolaj, normál napraforgóolaj) összetételét, látható a nagy olajsavas napraforgóolaj kiemelkedően magas Omega-9 (egyszeresen telítetlen zsírsav) tartalma, valamint természetes módon E vitamint is tartalmaz. A magas Omega-9-tartalom biztosítja az olaj hosszabb szavatossági idejét a normál alapolajokhoz képest. A nagy olajsavas napraforgóolaj tökéletes választás sütéshez és főzéshez; kiváló a sütési tulajdonságai és élettartalma miatt. Hosszabb ideig tudunk sütni az olajban, valamint a termékek roppanósabbak lesznek, és aranybarnára sülnek.  A trendek azt mutatják, hogy számos európai snackgyártó cég cserélte le a pálmazsírt, illetve származékait a nagy olajsavas napraforgóolajra sütési tulajdonságai, pozitív élettani hatása, valamint a megfelelő fenntarthatósági követelmények miatt is.

Magyarországon még  sokaknak ellenérzése van a repcével kapcsolatban, pedig  Nyugat-Európában szinte csak ezt használják.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása alapján a napi teljes kalóriamennyiség 15-30 százaléka származzon zsírokból. Erre az egyik legmegfelelőbb választás lehet a repceolaj a kedvező zsírsavösszetétele miatt. Gazdag telítetlen zsírsavakban és kedvező benne a szervezet egészséges működéséhez szükséges omega-3 és omega-6 zsírsavak (1:2) aránya, továbbá jelentős mennyiségű antioxidánst (E-vitamint) tartalmaz. Már az 1960-as években hagyományos nemesítéssel csökkentették erukasav- és glükozinolát-tartalmát (az ilyen – a köztermesztésben mára kizárólagos – fajtákat dupla nullás repcének nevezik), így nyugodtan beilleszthető a mindennapi étkezésbe. A repceolaj sokrétű felhasználhatósága (sütéshez, főzéshez, salátákhoz és majonézekhez is ajánlott) mellett jó oxidációs és sütési stabilitása, valamint magas füstpontja miatt is népszerű a konyhákban.

Hatékony olajat minden konyhába!

A Bunge ProCuisine portfóliónknak jelenleg 2 fő kategóriája létezik:

  • Az F (azaz frying – mélysütés) kategóriában jelenleg 3 terméket kínálunk, melyek az összetevők révén eltérő sütési élettartammal rendelkeznek:
    • F1: 100% finomított napraforgó-étolaj, habzásgátlóval – 30 órás sütési élettartam
    • F9: 70% finomított nagy olajsavtartalmú napraforgó-étolaj, 30% finomított repceétolaj, habzásgátlóval – 60 órás sütési élettartam
    • F10: 100% finomított nagy olajsavas napraforgó-étolaj, habzásgátlóval – 72 órás sütési élettartam

            Ezeket a termékeket mélysütésre ajánljuk.

 

  • Az U (univerzális felhasználás) kategóriában a 100% repceolaj szerepel, amelyet 2019-ben vezettünk be.
bunge olaj f1
bunge olaj f9
bunge f10
bunge u2

A BUNGE professzionális olajait mindazoknak ajánljuk, akik igényesek a munkájukra, fontos számukra, hogy jó minőségű étel kerüljön ki a kezük közül; a válogatott beszállítóktól vett húst nem akarják szerény minőségű olajjal elrontani és hajlandók is utánaszámolni, hogy ha jóval hosszabb ideig használhat egy magasabb egységárú (és minőségű) olajat, mint egy szerényebb, de olcsóbbat, akkor összességében anyagilag is jól jár. Nem csak azért, mert a jó minőségű ételek miatt több vendége lehet, hanem mert a kevesebb olajcsere miatt az étel adagra vetített ára is alacsonyabb lesz. Volt olyan vevőnk, ahol a gazdasági vezető visszadobta a Bunge Pro-t, mondván hogy drága, keressen olcsóbbat, de a séf kiszámolta neki, hogy havi szinten milyen megtakarítást érhet el, ha a mi termékünket veszi – és azóta ők is Bunge Pro-t használnak.

Az érdeklődők honlapunkon (www.bungepro.com) további hasznos információkat találnak,  valamint fejlesztőmérnök kollégáink is szívesen segítenek sütéssel kapcsolatos kérdés, probléma esetén.

Facebook
Email
Scroll to Top
Scroll to Top