Bio élelmiszer a közétkeztetésben? AKI – Webinárium a közétkeztetés és a bio élelmiszertermelés összekapcsolhatóságáról.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a hazai közétkeztetési ágazat és az ökológiai gazdálkodás kapcsolatával foglalkozó webináriumára. A esemény célja, hogy a közétkeztetési és az ökológiai ágazatok szereplői között párbeszéd induljon az ökológiai termékek ismertségét, beszerezhetőségét, és bekapcsolhatóságát övező információ, tudás és tapasztalat hiány csökkentésére, jó gyakorlatok megosztására, valamint beavatkozási pontok azonosítására. […]

Bio élelmiszer a közétkeztetésben? AKI – Webinárium a közétkeztetés és a bio élelmiszertermelés összekapcsolhatóságáról. Tovább »

2024. év utolsó elnökségi ülése

December 10-én, ünnepélyes keretek között, kellemes hangulatban megtartottuk az idei utolsó KÖZSZÖV elnökségi ülést. Számba vettük az év során történteket, megállapítva, hogy szakmai sikerekben és feladatokban 2024-ben is bővelkedtünk, de már terveztük is a 2025-ös évet. Jövőre sem változtatunk a céljainkon. Meghirdetjük a szakácsversenyt, a KÖSZ 2025-2026-ot, melynek elődöntői ősszel lesznek, és áprilisban egy meglepetésekben

2024. év utolsó elnökségi ülése Tovább »

Lehet-e közös jövője a közétkeztetésnek és az ökológiai gazdálkodásnak Magyarországon?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) országos felmérést végez azzal a céllal, hogy feltárja, hogyan növelhető az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) élelmiszerek aránya a közétkeztetésben. A felmérés elsősorban közétkeztetési szereplők, iskolák, önkormányzatok, egészségügyi és szociális ellátó intézetek, valamint gazdálkodók véleményét keresi a közétkeztetési ágazat és az ökológiai gazdálkodás lehetséges közös jövőjével kapcsolatban. A felmérés egy nemzetközi összehasonlító

Lehet-e közös jövője a közétkeztetésnek és az ökológiai gazdálkodásnak Magyarországon? Tovább »

A KÖZSZÖV is részt vett a fenntartható közétkeztetésben rejlő kihívások és lehetőségek szakpolitikai párbeszédben

A rendezvény bevezetőjében a KÖZSZÖV elnöke előadást tartott a közétkeztetés jelenlegi helyzetéről, a fejlesztendő kérdésekről.  Ezt követően munkacsoportokban zajlott a párbeszéd, amelynek írásos összefoglalója az alábbi: A munka tovább folytatódik, és arról folyamatosan beszámolunk.

A KÖZSZÖV is részt vett a fenntartható közétkeztetésben rejlő kihívások és lehetőségek szakpolitikai párbeszédben Tovább »

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) közleménye

Az egyik hazai hírportálon megjelent cikkben az Integritás Hatóság 2024. október 4-i közleményére hivatkozással tévesen és értelmezhetetlenül a közétkeztetési szektort helyezték fókuszba. A cikk szerint a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) vizsgálata túlárazásokat állapított meg. Miközben az ilyen visszaéléseket messzemenőkig elítéljük, a KÖZSZÖV felhívja a figyelmet arra, hogy a RSZTOP nem egyenlő a közétkeztetéssel,

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) közleménye Tovább »

Fehérjebevitellel útban a növényi alapú táplálkozás felé

A magyar felnőtt lakosság több, mint kétharmada, míg a magyar gyerekek közel negyede túlsúlyos vagy elhízott. A felnőttekre jellemző táplálkozási problémák már gyermekkorban is fellelhetők. Általánosságban elmondható, hogy alacsony zöldség-, gyümölcs-, és teljes értékű gabonafogyasztás, valamint alacsony rostbevitel mellett, túlzott só, zsír és telítettzsírsav-bevitel jellemzi a lakosság táplálkozását. A jelenlegi étkezési szokásainkon elengedhetetlen változtatni, hiszen

Fehérjebevitellel útban a növényi alapú táplálkozás felé Tovább »

Gyermekek egészséges életmódra nevelésének lehetőségei

A gyermekkori elhízás előfordulása egyre növekvő tendenciát mutat világszerte, amelynek számos negatív hatása van a gyerekek fizikai, szociális és pszichológia jóllétére. Továbbá előrejelzője a felnőttkori elhízásnak és számos nem fertőző betegség kialakulásának kockázatát is növelheti. A felnőttekre jellemző táplálkozási problémák már gyermekkorban is megjelennek. A Nestlé gyerekek körében végzett kutatásából kiderült, hogy minden negyedik magyar

Gyermekek egészséges életmódra nevelésének lehetőségei Tovább »

METRO FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA DÍJAT NYERT Dávid-Dobos Zsófia, a KÖZSZÖV alelnöke

METRO Fenntartható Gasztronómia Díjat nyert Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast vezető dietetikusa a közétkeztetésben dolgozó dietetikusok szakmai megbecsültségének növeléséért, az iskolai közétkeztetésbe bevezethető fenntartható, egészséges fogások kidolgozásáért. A METRO Fenntartható Gasztronómia Fórumra 2024. június 11-én került sor a METRO budaörsi Gasztroakadémiáján. A fórum fő témája ezúttal a fenntartható gasztronómiai fordulatnak hátteret adó társadalmi és gazdasági környezet

METRO FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA DÍJAT NYERT Dávid-Dobos Zsófia, a KÖZSZÖV alelnöke Tovább »

Díjat kaptak a természetvédők a sikeres civil érdekérvényesítésért

A Civil Díj zsűrije a Magyar Természetvédők Szövetségének és partnereinek – a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének, a Hungast csoportnak és a METRO Gasztroakadémiának – ítélte a legsikeresebb érdekérvényesítési projekt díját a Heti húsmentes nap a közétkeztetésben kampányért. A NIOK Alapítvány alapította díjra 170 szervezet pályázott, a zsűri 10 kategóriában osztott ki elismeréseket. A természetvédők érdekérvényesítési

Díjat kaptak a természetvédők a sikeres civil érdekérvényesítésért Tovább »

Scroll to Top
Scroll to Top