FIGYELEM! Megjelent a 2025-2026-os KÖSZ verseny kiírása

A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában A megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal immár három kategóriában. A verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés.Jelentős szakmai támogatottság és összefogás mellett, immár tizedik alkalommal rendezzük meg a KÖSZ-t a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti […]

FIGYELEM! Megjelent a 2025-2026-os KÖSZ verseny kiírása Tovább »

Bio élelmiszer a közétkeztetésben? AKI – Webinárium a közétkeztetés és a bio élelmiszertermelés összekapcsolhatóságáról.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a hazai közétkeztetési ágazat és az ökológiai gazdálkodás kapcsolatával foglalkozó webináriumára. A esemény célja, hogy a közétkeztetési és az ökológiai ágazatok szereplői között párbeszéd induljon az ökológiai termékek ismertségét, beszerezhetőségét, és bekapcsolhatóságát övező információ, tudás és tapasztalat hiány csökkentésére, jó gyakorlatok megosztására, valamint beavatkozási pontok azonosítására.

Bio élelmiszer a közétkeztetésben? AKI – Webinárium a közétkeztetés és a bio élelmiszertermelés összekapcsolhatóságáról. Tovább »

2024. év utolsó elnökségi ülése

December 10-én, ünnepélyes keretek között, kellemes hangulatban megtartottuk az idei utolsó KÖZSZÖV elnökségi ülést. Számba vettük az év során történteket, megállapítva, hogy szakmai sikerekben és feladatokban 2024-ben is bővelkedtünk, de már terveztük is a 2025-ös évet. Jövőre sem változtatunk a céljainkon. Meghirdetjük a szakácsversenyt, a KÖSZ 2025-2026-ot, melynek elődöntői ősszel lesznek, és áprilisban egy meglepetésekben

2024. év utolsó elnökségi ülése Tovább »

Lehet-e közös jövője a közétkeztetésnek és az ökológiai gazdálkodásnak Magyarországon?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) országos felmérést végez azzal a céllal, hogy feltárja, hogyan növelhető az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) élelmiszerek aránya a közétkeztetésben. A felmérés elsősorban közétkeztetési szereplők, iskolák, önkormányzatok, egészségügyi és szociális ellátó intézetek, valamint gazdálkodók véleményét keresi a közétkeztetési ágazat és az ökológiai gazdálkodás lehetséges közös jövőjével kapcsolatban. A felmérés egy nemzetközi összehasonlító

Lehet-e közös jövője a közétkeztetésnek és az ökológiai gazdálkodásnak Magyarországon? Tovább »

A KÖZSZÖV is részt vett a fenntartható közétkeztetésben rejlő kihívások és lehetőségek szakpolitikai párbeszédben

A rendezvény bevezetőjében a KÖZSZÖV elnöke előadást tartott a közétkeztetés jelenlegi helyzetéről, a fejlesztendő kérdésekről.  Ezt követően munkacsoportokban zajlott a párbeszéd, amelynek írásos összefoglalója az alábbi: A munka tovább folytatódik, és arról folyamatosan beszámolunk.

A KÖZSZÖV is részt vett a fenntartható közétkeztetésben rejlő kihívások és lehetőségek szakpolitikai párbeszédben Tovább »

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) közleménye

Az egyik hazai hírportálon megjelent cikkben az Integritás Hatóság 2024. október 4-i közleményére hivatkozással tévesen és értelmezhetetlenül a közétkeztetési szektort helyezték fókuszba. A cikk szerint a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) vizsgálata túlárazásokat állapított meg. Miközben az ilyen visszaéléseket messzemenőkig elítéljük, a KÖZSZÖV felhívja a figyelmet arra, hogy a RSZTOP nem egyenlő a közétkeztetéssel,

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) közleménye Tovább »

Fehérjebevitellel útban a növényi alapú táplálkozás felé

A magyar felnőtt lakosság több, mint kétharmada, míg a magyar gyerekek közel negyede túlsúlyos vagy elhízott. A felnőttekre jellemző táplálkozási problémák már gyermekkorban is fellelhetők. Általánosságban elmondható, hogy alacsony zöldség-, gyümölcs-, és teljes értékű gabonafogyasztás, valamint alacsony rostbevitel mellett, túlzott só, zsír és telítettzsírsav-bevitel jellemzi a lakosság táplálkozását. A jelenlegi étkezési szokásainkon elengedhetetlen változtatni, hiszen

Fehérjebevitellel útban a növényi alapú táplálkozás felé Tovább »

Gyermekek egészséges életmódra nevelésének lehetőségei

A gyermekkori elhízás előfordulása egyre növekvő tendenciát mutat világszerte, amelynek számos negatív hatása van a gyerekek fizikai, szociális és pszichológia jóllétére. Továbbá előrejelzője a felnőttkori elhízásnak és számos nem fertőző betegség kialakulásának kockázatát is növelheti. A felnőttekre jellemző táplálkozási problémák már gyermekkorban is megjelennek. A Nestlé gyerekek körében végzett kutatásából kiderült, hogy minden negyedik magyar

Gyermekek egészséges életmódra nevelésének lehetőségei Tovább »

METRO FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA DÍJAT NYERT Dávid-Dobos Zsófia, a KÖZSZÖV alelnöke

METRO Fenntartható Gasztronómia Díjat nyert Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast vezető dietetikusa a közétkeztetésben dolgozó dietetikusok szakmai megbecsültségének növeléséért, az iskolai közétkeztetésbe bevezethető fenntartható, egészséges fogások kidolgozásáért. A METRO Fenntartható Gasztronómia Fórumra 2024. június 11-én került sor a METRO budaörsi Gasztroakadémiáján. A fórum fő témája ezúttal a fenntartható gasztronómiai fordulatnak hátteret adó társadalmi és gazdasági környezet

METRO FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA DÍJAT NYERT Dávid-Dobos Zsófia, a KÖZSZÖV alelnöke Tovább »

Scroll to Top
Scroll to Top